Ανοδικά κινούνται τα spreads (διαφορές απόδοσης) των 10ετών ομολόγων της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα, στον απόηχο των ελληνικών εκλογικών αποτελεσμάτων, που αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες των αγορών για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Τα spreads των 10ετών ελληνικών ομολόγων διαμορφώνονται στις 2.127 μονάδες βάσης, με άνοδο 227,60 μ.β., ενώ ήπια άνοδο καταγράφουν τα spreads και των πορτογαλικών, ισπανικών και των ιταλικών ομολόγων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, άνοδο 6,30 και 5,40 μονάδων βάσης σημειώνουν τα spreads των 10ετών ισπανικών και ιταλικών ομολόγων, στις 422 και 391 μονάδες βάσης αντίστοιχα. Για τα πορτογαλικά ομόλογα το spread διαμορφώνεται στις 955 μονάδες βάσης με άνοδο 2,90 μονάδες βάσης

Την ίδια ώρα, η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων υποχωρούσε κατά 2 μονάδες βάσης στο 1,56%, που είναι πολύ κοντά στο χαμηλό επίπεδο ρεκόρ (1,549%).

«Αυτή είναι η συνταγή για το χάος» σχολιάζουν αναλυτές της Royal Bank of Scotland αναφορικά με τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα περιμένουμε να δούμε ποιος συμβιβασμός μπορεί να επιτευχθεί και πώς θα αντιδράσει ο ευρωπαϊκός “πυρήνας”, αλλά εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η αγορά θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει πολύ πιο έντονα τους κινδύνους κάποιας εξόδου από το ευρώ» προσθέτουν.

Πάντως, όπως αναφέρουν οι «Financial Times», επικαλούμενοι δηλώσεις αναλυτών, η αύξηση των spreads στην περιφέρεια της Ευρωζώνης μπορεί να είναι κρίσιμης σημασίας για τη διαμόρφωση της ισοτιμίας του ευρώ τις επόμενες ημέρες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης