Ισπανία και Ιταλία αντιμετωπίζουν «υψηλό κίνδυνο χρεοκοπίας» αν το κόστος δανεισμού παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα, προειδοποιεί αναλυτής της Moody΄s Analytics.

Μέχρι σήμερα το επίπεδο του 7% ήταν το κρίσιμο όριο για τους αναλυτές όταν πλέον το κόστος δανεισμού γίνονταν απαγορευτικό. Ωστόσο, ο αναλυτής της Moody΄s Analytics προειδοποιεί ότι οι αποδόσεις του 10ετούς ισπανικού πάνω από το 5,7% και του Ιταλικού πάνω από το 5,5% έχουν ξεπεράσει τα επίπεδα που μπορούν να θεωρηθούν βιώσιμα λόγω των αποδυναμωμένων δημόσιων οικονομικών των δύο χωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κόστος δανεισμού πάνω από το 5,7% θα αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα χρεοκοπίας» για την Ισπανία, σημειώνει ο Enam Ahmed, οικονομολόγος της Moody΄s Analytics.

Προσθέτει ότι η Ιταλία θα πρέπει να μειώσει το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού στο 4,2% ώστε να επιστρέψει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι.

Ο αναλυτής επισημαίνει ωστόσο ότι δεν περιμένει η Ιταλία ή Ισπανία να χρειαστούν διάσωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Επίσημη διάσωση της Ισπανίας ή της Ιταλίας αυτό το έτος θα βύθιζε την Ευρωζώνη σε βαθύτερη ύφεση και ο κίνδυνος της διάσπασης της Ευρωζώνης θα γινόταν πραγματικός», υπογραμμίζει.

Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης