Εν μέσω της βαθιάς κρίσης, την οποία βιώνει και ο κατασκευαστικός κλάδος, και της αποχής των εργοληπτών, που άρχισε την περασμένη εβδομάδα σε όλη τη χώρα και θα συνεχιστεί και την επόμενη, πραγματοποιήθηκε χθες η ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του ΣΑΤΕ.

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ Γιώργος Βλάχος, κάνοντας τον απολογισμό της διοίκησης, «το μεγάλο πλήθος των κατασκευαστικών επιχειρήσεων, μεγάλων μεσαίων και μικρών, βιώνει τραγικά τις συνέπειες της κρίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέρυσι τέτοιο καιρό μιλούσαμε για άμεσο κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης, που θα οδηγούσε σε διόγκωση της ανεργίας σε ολόκληρο τον τεχνικό κόσμο, αλλά και στις χιλιάδες άμεσα και έμμεσα συνεργαζόμενες μαζί μας παραγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις, άρα και στους εργαζόμενούς τους, και κατά συνέπεια στην ανατροφοδότηση της κρίσης.

Φέτος, διαπιστώνουμε ότι είμαστε χειρότερα και από τις χειρότερες προβλέψεις μας». Προς επιβεβαίωση αναφέρθηκε στα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει ο ΣΑΤΕ, σύμφωνα με τα οποία:

– Τουλάχιστον 92 ανώνυμες εταιρείες από 3η τάξη και πάνω διαγράφηκαν ήδη από το ΜΕΕΠ και από τις 560 που απέμειναν πάνω από 80 δεν έχουν καν ενημερότητα πτυχίου, ενώ άλλες τόσες δεν μπορούν να λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς, αν και διαθέτουν ενημερότητα πτυχίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Δεκάδες εταιρείες ειδικά από 5η τάξη και πάνω προσφεύγουν πλέον στο άρθρο 99.

– Η αδυναμία πληρωμών, το σφράγισμα επιταγών και η αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων αφορούν πλέον στη μεγάλη πλειονότητα των τεχνικών εταιρειών, μικρών και μεγάλων.

– Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων μειώνεται συνεχώς, τα δε κέρδη στους ισολογισμούς έχουν αντικατασταθεί από ζημίες.

– Ο μέσος όρος βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων των εταιρειών 3ης έως 7ης τάξης ακολουθεί την πορεία 2007 – 6,5 εκατ. €, 2008 – 7,15 εκατ. €, 2009 – 8,5 εκατ. €, ενώ το 2010 από τα πρώτα στοιχεία αναμένεται να εκτοξευτεί πάνω από τα 10 εκατ. €.

– Η μείωση προσωπικού και οι απολύσεις αυξάνονται συνεχώς σε όλες τις εταιρείες, ενώ οι μισθοί και οι απολαβές του προσωπικού που απομένει μειώνονται δραματικά.

Την ίδια ώρα, το ΠΔΕ μειώνεται συστηματικά και δραστικά, σε βαθμό, μάλιστα, να διαμαρτύρεται ακόμη και η …«τρόικα», καθώς δεν καλύπτονται ούτε οι ανάγκες εθνικής συμμετοχής στα έργα του ΕΣΠΑ.

Κατά τον ΣΑΤΕ:
– Η συστηματική και συνεχής μείωση του ΠΔΕ που λειτουργεί, πλέον, ως «μαξιλάρι» του προϋπολογισμού,

– Η συνακόλουθη ουσιαστική παύση πληρωμών των υποχρεώσεων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα (Δήμοι, ΔΕΚΟ κ.λπ.),

– Ο πλήρης στραγγαλισμός από το τραπεζικό σύστημα,

– Το ανελέητο και άδικο κυνηγητό από το φορολογικό σύστημα,

– Η αδυναμία διεξόδου σε ιδιωτικά έργα – πάγωμα της οικοδομής όπως επίσης και
– Οι πρόσφατες δυσμενείς για πολλές εταιρείες εξελίξεις στις χώρες της Μέσης Ανατολής έχουν οδηγήσει σε πραγματική ασφυξία τον κατασκευαστικό κλάδο. «Η κρίση μας βρήκε ανοχύρωτους» τόνισε ο κ. Βλάχος, προσθέτοντας ότι τα διαρθρωτικά προβλήματα του κατασκευαστικού κλάδου υπήρχαν εδώ και πολλές δεκαετίες, με κυρίαρχα: τη γραφειοκρατία, την αδιαφάνεια, την αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, την πολυνομία, τους εκβιασμούς και το λάδωμα, τη μη συμμόρφωση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα σε όλους τομείς.

Ιδιαίτερα επικριτικός υπήρξε ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ για την ηγεσία του ΥΠΟΜΕΔΙ και ειδικότερα για την καθυστέρηση που παρατηρείται στη σύνταξη και ψήφιση του νέου νόμου για τις μελέτες και αναθέσεις των δημοσίων έργων. Αναρωτήθηκε, μάλιστα: «Τι, άραγε, μπορεί να συμβαίνει;

– Δεν ενδιαφέρονται για τα Δημόσια Έργα, για τα έργα των υποδομών σε μια χώρα που δεν έχουν ακόμη συνδεθεί με αυτοκινητόδρομο οι τρεις μεγαλύτερες πόλεις (Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη), που το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι μακράν το μικρότερο και το χειρότερο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια τουριστική χώρα όπου οι βιολογικοί καθαρισμοί και τα δίκτυα αποχέτευσης δεν υπάρχουν ή, όταν υπάρχουν, δεν λειτουργούν στα περισσότερα νησιά και παραλίες;

– Μήπως δεν υπάρχουν πια, όπως οι ίδιοι κατήγγειλαν (το 2008 και το 2009 μαζί μας) και όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν και σήμερα, τρομερά προβλήματα αδιαφάνειας, δυσλειτουργίας, αδυναμίας της χώρας να προχωρήσει στην υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών; Μήπως δεν ξέρουν ότι η χώρα μας σε θέματα διαφάνειας ξεπέρασε πλέον (από κάτω) κατά πολλές θέσεις και την αφρικανική Μποτσουάνα;

– Δεν ενδιαφέρονται για τις δεκάδες χιλιάδες ανέργους που αυξάνονται καθημερινά στον χώρο των κατασκευών; Θεωρούν μήπως ότι υπάρχουν άλλοι αναπτυσσόμενοι τομείς της οικονομίας που είναι έτοιμοι να απορροφήσουν τους ανέργους;

– Μήπως θεωρούν ότι οι υπάλληλοι των Δ.Ε.Κ.Ο. και των υπουργείων είναι οι μόνοι Έλληνες που έχουν οικονομικό πρόβλημα και μήπως δεν ξέρουν ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογενειάρχες που κάθε μέρα τρέμουν πια μήπως χάσουν τη δουλειά τους από αβλεψίες, αδράνειες και παραλείψεις δικές τους;».

Ο κ. Βλάχος στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της διαφάνειας, το οποίο αποτελεί κορυφαίο αίτημα του ΣΑΤΕ, υπογραμμίζοντας ότι ο Σύνδεσμος, αξιοποιώντας τις καταγγελίες μελών, ακύρωσε το τελευταίο διάστημα:
– πάνω από 30 προκλητικά αυθαίρετες μελετοκατασκευές.
– απόφαση του Υπ. Εσωτερικών για δήθεν «ειδικά έργα» μετά από σχετική έρευνα του γεν. επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης που προκλήθηκε από έγγραφό μας.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται η κοινή πρόταση με το ΤΕΕ και τους Συνδέσμους Μελετητών, να συγκροτούνται πλέον οι Επιτροπές Διαγωνισμού με ανοικτή διαδικασίας κλήρωσης, για να σπάσει επιτέλους το απόστημα της προκαθορισμένου αναδόχου και των ”συνδικαλιστών” μονίμων μελών επιτροπών».

Σε αντιδιαστολή εξήρε τη συνεισφορά του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ του Υπ. Εσωτερικών, για το οποίο, όπως είπε, διερευνώνται τρόποι και ιδέες για βελτίωσή του. Ως προς τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί στα αρμόδια υπουργεία, κυρίαρχα είναι:

-Ο συμψηφισμός οφειλών-απαιτήσεων -Η απόδοση Φ.Π.Α. με τις εισπράξεις -Άρση ποινικοποίησης Διαφάνειας -Η δυνατότητα εξόφλησης με έντοκα ομόλογα σε εθελοντική βάση -Η χρηματοδότηση έργων -Η υπαγωγή Εργοληπτών στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών -Η βελτίωση διαδικασίας καθορισμού ποσοστού εργατικής δαπάνης -Οι επιστροφές αδικαιολόγητων καταβληθέντων εισφορών.

Σύντομο χαιρετισμό στη Γενική Συνέλευση του ΣΑΤΕ έκαναν ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος υπογράμμισε την καταστροφική κατάσταση που επικρατεί στον κατασκευαστικό κλάδο και με ευθύνη των τραπεζών, αλλά και ο πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ Παναγιώτης Μούζιος, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη των ευρύτερων συμμαχιών για κοινή αντίδραση απέναντι στις αποφάσεις που οδηγούν ολόκληρο τον κατασκευαστικό τομέα (δημόσιο και ιδιωτικό) στην καταστροφή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης