Σε πτωτική τροχιά βρέθηκαν οι κινεζικές μετοχές σήμερα, μετά την ανακοίνωση στοιχείων που υποδηλώνουν ότι η οικονομική ανάπτυξη κινείται με ρυθμούς χαμηλότερους των επιπέδων του 7% που είναι ο εφετινός στόχος, εντείνοντας τις ανησυχίες για την υγεία της οικονομίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι οικονομικές ανησυχίες αντιστάθμισαν τον αντίκτυπο των σχεδίων που ανακοινώθηκαν το Σαββατοκύριακο για τη μεταρρύθμιση των κινεζικών κρατικών επιχειρήσεων και για την επίτευξη «καθοριστικών» αποτελεσμάτων έως το 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κινεζική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες καθοδικές πιέσεις, άρα το επενδυτικό κλίμα παραμένει αδύναμο» είπε ο Γκου Γιονγκτάο, αναλυτής στη Cinda Securities.

Ο δείκτης CSI300 των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών στη Σανγκάη και στο Σενζέν έκλεισε με πτώση 1,97%, ενώ ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε 2,67%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τα τέλη Αυγούστου.
 
Τα ασθενέστερα των αναμενόμενων στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή και τις επενδύσεις δημιούργησαν περαιτέρω ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας.

Τα σχέδια της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση των κρατικών επιχειρήσεων, τα οποία επιτρέπουν μεταξύ άλλων και τις ιδιωτικές επενδύσεις, παρουσιάστηκαν επιγραμματικά χθες, ενώ σήμερα ανακοινώθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παρουσίαση του εκτεταμένου σχεδίου είναι σημαντική, επισημαίνει το Bloomberg, καθώς επιτρέπει στα κινεζικά υπουργεία να προχωρήσουν σε λεπτομερέστερα πλάνα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση των κρατικών επιχειρήσεων εδώ και δεκαετίες.

Το σχέδιο των κινεζικών Αρχών θα μπορούσε να περιλαμβάνει περίπου 25.000 επιχειρήσεις που ανήκουν και διευθύνονται από φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, και περισσότερες από 100 που ελέγχονται κεντρικά από την επιτροπή εποπτείας και διαχείρισης δημόσιας περιουσίας SASAC, αναφέρει το Reuters.

Ο Ζανγκ Σιγού, αναπληρωτής επικεφαλής της SASAC, δήλωσε σήμερα σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι η Κίνα θα εργαστεί για την αναδιοργάνωση και συγχώνευση κρατικών επιχειρήσεων με σκοπό τη συγκέντρωση κρατικών κεφαλαίων σε βασικούς κλάδους, ενώ παράλληλα θα περιορίσει τις κρατικές επενδύσεις σε κλάδους που δεν συμβαδίζουν με τις εθνικές πολιτικές.

«Θα καταβάλουμε περισσότερες προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση των “επιχειρήσεων ζόμπι”, των επιχειρήσεων που είναι εδώ και καιρό ζημιογόνες, και τη διάθεση περιουσιακών στοιχείων χαμηλής και μηδενικής απόδοσης» τόνισε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης