Διαβάστε στο κείμενο που ακολουθεί την τεχνική ανάλυση της FXCM για τη σημερινή εικόνα που παρουσιάζουν το πετρέλαιο, ο χρύσος και το ασήμι.

Πετρέλαιο (Κλείσιμο ΝΥ) $78,78 -5,20%

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανοδική αντίδραση από τη στήριξη των $77,45 πραγματοποιεί ο μαύρος χρυσός. Η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς μια σειρά σημαντικών οικονομικών ανακοινώσεων που αφορούν κυρίως τη βιομηχανική και τη μεταποιητική παραγωγή ανακοινώνονται και κάθε αρνητική έκπληξη θα έχει σημαντικές συνέπειες στη τιμή του μαύρου χρυσού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τις θέσεις των επενδυτών, τη προηγούμενη εβδομάδα το συναίσθημα ήταν πτωτικό για το κλάδο των ενεργειακών εμπορευμάτων. Το πετρέλαιο είχε πολύ μεγάλη αύξηση των θέσεων short αλλά και σχετικά μεγάλη μείωση στα συμβόλαια long, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να έχει σημειώσει πτώση.

Τεχνικά η εικόνα του πετρελαίου είναι σημαντικά αρνητική και θα περιμέναμε κάποια ανοδική αντίδραση προς υψηλότερα επίπεδα (στη περιοχή των 80 δολαρίων) προκειμένου να δοκιμάσουμε τις πρώτες πωλήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χρυσός (Κλείσιμο ΝΥ) $1622,25 +0,50%

Η πολύ μεγάλη πτώση του χρυσού χρειάζεται προσοχή βραχυπρόθεσμα καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει ανοδική αντίδραση κάτι που φαίνεται να συμβαίνει. Όμως εκτιμούμε ότι η αντίδραση αυτή δε θα μπορέσει να κρατήσει για δυο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με την διατήρηση της ανόδου του δολαρίου και ο δεύτερος με την εξαιρετικά αρνητική εικόνα που εμφανίζει το πολύτιμο μέταλλο μεσοπρόθεσμα.

Ήδη σήμερα αναμένεται να δοκιμάσει τις πρώτες σημαντικές αντιστάσεις στη περιοχή των $1670-75 και εκεί θα πρέπει να αναμένουμε την εμφάνιση πιέσεων προκειμένου να λάβουμε θέσεις πώλησης. Μια ανοδική διάσπαση θα οδηγήσει προς τις επόμενες αντιστάσεις στα $1700-20 όπου εκτιμούμε ότι θα είναι ακόμα πιο δύσκολη μια διάσπαση.

Το πολύτιμο μέταλλο αντιμετωπίζει μαζικό κλείσιμο αγοραστικών θέσεων και μικρό άνοιγμα short θέσεων κάτι που δείχνει ότι οι επενδυτές είναι απρόθυμοι σε αυτά τα επίπεδα.

Ασήμι (Κλείσιμο ΝΥ) $29,79 -2,55%

Δύσκολη η κατάσταση στο ασήμι, όπου μετά τη κατάρρευση επιχειρείται μια σταθεροποίηση. Η τεχνική εικόνα είναι άσχημη και το καλύτερο θα ήταν να μην υπάρξει κάποια τοποθέτηση. Άλλωστε στα παρόντα επίπεδα και με τη μεταβλητότητα που υπάρχει η διαμόρφωση στρατηγικής καθίσταται δύσκολη και η σχέση απόδοσης/κινδύνου δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης