Του Κώστα Ιερίδη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον «πάγο» έχουν βάλει νοικοκυριά και εταιρείες τις φορολογικές υποχρεώσεις τους, καθώς έως σήμερα -δηλαδή λιγότερες από 10 ημέρες πριν από την εκπνοή της καταληκτικής προθεσμίας- έχουν υποβληθεί μόλις 1,5 εκατ. φορολογικές δηλώσεις στο Taxisnet.

Φορολογούμενοι και επιχειρήσεις τηρούν στάση αναμονής και δεν προχωρούν στην ολοκλήρωση των υποχρεώσεών τους προς την εφορία – Μόλις 1,5 εκατ. φορολογικές δηλώσεις στο TaxisnetΕάν ληφθεί υπ’ όψιν ότι το σύνολο των δηλώσεων ανέρχεται σε 5,8 εκατ., γίνεται αντιληπτό γιατί το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δώσει νέα παράταση στη διαδικασία υποβολής, δεδομένου ότι στο χρονικό διάστημα που απομένει δεν είναι δυνατό να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία.

Υπολογίζεται, επίσης, ότι από τις 1,5 εκατ. εκκαθαρισμένες δηλώσεις, οι 520.000 είναι χρεωστικές και αντιστοιχούν σε συνολική φορολογική επιβάρυνση 405 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος ανά φορολογούμενο διαμορφώνεται σε 778 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι… χαμένοι της παράτασης

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προσδοκώμενη μετάθεση της ημερομηνίας υποβολής είναι η 27η Ιουλίου, ενώ «ακάλυπτοι» παραμένουν όσοι εργάζονται με μπλοκάκι και όσοι διαθέτουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, αλλά τυχαίνει να έχουν αυτοκίνητο ή σπίτι.

Για τις δύο αυτές κατηγορίες αναμενόταν με το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο της Ν. Βαλαβάνη να υπάρξει ειδική ρύθμιση, καθώς σήμερα τα «μπλοκάκια» φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με 26%, ενώ όσοι εμφανίζουν χαμηλά εισοδήματα πληρώνουν υψηλούς φόρους λόγω των τεκμηρίων που επιβάλλονται στην κατοχή Ι.Χ. και κατοικίας.

Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται αντίθετο στον διαχωρισμό των δηλώσεων φυσικών προσώπων και αγροτών, καθώς η μετάθεση των δηλώσεων των αγροτών π.χ. για τις 30 Σεπτεμβρίου, όπως ζητούν οι εκπρόσωποι λογιστών και φοροτεχνών, θα συμπαρέσυρε πολύ μεγάλο αριθμό δηλώσεων προς αυτήν την ημερομηνία, αφού πολλοί φορολογούμενοι έχουν εισοδήματα και από τις δύο πηγές.

Διαβάστε επίσης:
Μόλις ένας στους έξι έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015, 10:16

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης