Σε χαμηλό έξι εβδομάδων η τιμή του πετρελαίου

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012, 22:59
Σε χαμηλό έξι εβδομάδων η τιμή του πετρελαίου
Στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα έξι εβδομάδων υποχώρησε η τιμή του πετρελαίου εξαιτίας ενός συνδυασμού παραγόντων, από την εξασθένιση των θεμελιωδών προσφοράς και ζήτησης έως και την τάση των διαχειριστών παγίων να ρευστοποιούν λίγο πριν τη λήξη του τριμήνου.

Η τιμή του πετρελαίου κινούνταν σταθεροποιητικά στις αρχικές συναλλαγές, για να αρχίσει να υποχωρεί στη συνέχεια, με την πτωτική τάση να επιδεινώνεται όταν η τιμή διασπούσε τεχνικά σημεία στήριξης. Στο χαμηλό ημέρας βρέθηκε να χάνει περισσότερο από 3%.

Η τιμή του συμβολαίου, παραδόσεως Μαΐου έκλεισε με πτώση 2,63 δολαρίων ή 2,5% στα 102,78 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το αργό τύπου brent σημείωσε πτώση 1,77 δολ. ή 1,4% στο Λονδίνο για να κλείσει στα 122,39 δολάρια το βαρέλι.

Στην διαμόρφωση των τιμών συνέβαλαν οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας πως η χώρα του είναι σε θέση να αυξήσει την προσφορά για να αντιμετωπίσει τις υψηλότερες τιμές αλλά και οι προσδοκίες για απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων από τις ΗΠΑ και τη Δύση. Ο Λευκός Οίκος ωστόσο διευκρίνισε σήμερα πως η απελευθέρωση των αποθεμάτων αποτελεί πιθανή επιλογή αλλά δεν έχει αποφασιστεί. Αφορμή στάθηκαν τα σχόλια της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, η οποία εμφανίστηκε ανήσυχη για τις πολύ υψηλές τιμές πετρελαίου.

Οι τιμές των futures πετρελαίου διαγράφουν μια φαινομενικά ασταμάτητη ανοδική τροχιά από τις αρχές Οκτωβρίου, κερδίζοντας έως και 47%, εξαιτίας των φόβων για την παγκόσμια προσφορά που πυροδότησε η διαμάχη μεταξύ Ιράν και Δύσης.


Πηγή:capital
Eπιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012, 22:59