O πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο προειδοποίησε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά το γαλλογερμανικό σχέδιο για την καθιέρωση ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, εν όψει της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. που θα συζητήσει το θέμα, αναφέρει η ιστοσελίδα euractiv.com.

«Οι διαφορές απόψεων παραμένουν σχετικά με την ανάγκη και τα πιθανά χαρακτηριστικά ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης», έγραψε ο Σεντένο σε χθεσινή επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ε.Ε. Ντόναλντ Τουσκ για την προετοιμασία των συζητήσεων σε κορυφαίο επίπεδο για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ο Σεντένο σημείωσε στην επιστολή ότι «αν υπάρξει οδηγία από τους ηγέτες», το Eurogroup είναι ανοικτό να συζητήσει περαιτέρω την ιδέα για έναν προϋπολογισμό της Ευρωζώνης. Η προσεκτική διατύπωση στην επιστολή έρχεται μετά από την καμπάνια του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών Βόπκε Χούστρα κατά της πρότασης αυτής, που αποτελεί ένα μεγάλο μεταρρυθμιστικό σχέδιο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, το οποίο υποστηρίχθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης εντάσσεται στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων που θα συζητηθεί από τους ηγέτες της ΕΕ τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής, στην οποία θα κυριαρχήσουν το μεταναστευτικό θέμα και το Brexit. Η ιδέα ενός κοινού προϋπολογισμού, την οποία αρχικά απέρριπτε η Μέρκελ, αποτελεί ειδικότερα μέρος μίας προσπάθειας για την οικονομική σύγκλιση στην Ευρωζώνη. Λιγότερο αμφιλεγόμενες είναι οι μεταρρυθμίσεις, που προωθούνται από το Βερολίνο και το Παρίσι, οι οποίες αφορούν στη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, euractiv.com

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης