Ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, της τάξης του 50% θα κάνει μεγάλο κακό στη χώρα μας, τονίζει με ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ, ενώ εκτιμά ότι θα βάλει σε μεγάλο κίνδυνο την Ευρώπη.

Ο ΣΕΒ απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποτρέψει το «κούρεμα» που θα αποκλίνει κατά πολύ από τους όρους της 21ης Ιουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος την Ελλήνων Βιομηχάνων επικαλείται σχετική μελέτη ειδικών, κατά την οποία το ενδεχόμενο «κουρέματος» κατά 50% ή μεγαλύτερο «θα έχει μικρή επίπτωση στην απομείωση του καθαρού ελληνικού χρέους -όχι μεγαλύτερη από αυτή που προβλέπει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου- ενώ θα έχει επαχθείς συνέπειες για την εθνική οικονομία -την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την προσωπική περιουσία των Ελλήνων πολιτών».

Η ομάδα εργασίας επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα της εφαρμογής της απόφασης της 21ης Ιουλίου θα είναι καθαρή σωρευτική μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ κατά περίπου 32 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2020, λόγω:

-της σημαντικής βελτίωσης των όρων δανεισμού από τους επίσημους δανειστές (δηλαδή χαμηλότερα επιτόκια και επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων),

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-της δυνατότητας επαναγοράς χρέους στη δευτερογενή αγορά και

-της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI) με την εθελούσια ανταλλαγή ομολόγων που λήγουν την περίοδο έως το 2020 με νέα μακροπρόθεσμα ομόλογα.

Σε αντίθετη περίπτωση εάν το κούρεμα είναι μεγαλύτερο για τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων, μπορεί να δράσει αποσταθεροποιητικά.

Η ίδια μελέτη αναφέρει ότι το δυνητικό όφελος δεν θα υπερέβαινε, σε καθαρή βάση, τα 45 δισ. ευρώ ή 20% του ΑΕΠ περίπου, και δεν είναι καν μεγαλύτερο από το όφελος του PSI (υπάρχουν μελέτες που αναφέρουν ότι είναι κατώτερο των Euro 30 δισ.).

Τα δυνητικά οφέλη από μία μη εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους, τονίζουν τα μέλη του ΣΕΒ, «θα μπορούσαν να εξανεμιστούν περαιτέρω από πιθανή μεγάλη και παρατεταμένη κάμψη της οικονομικής δραστηριότητος, που θα προέλθει και από τη μείωση πιστώσεων με δυσμενείς συνέπειες για την εθνική οικονομία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης