Σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων έχει συγκαλέσει για την ερχόμενη Παρασκευή, 8 Ιουλίου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, στην οποία αναμένεται να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την παγκόσμια οικονομική κρίση και την επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων.

Τα δεδομένα για την κυπριακή οικονομία έχουν επιδεινωθεί σημαντικά τις τελευταίες μέρες. Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα έφθασε μέχρι τον Μάιο τα 500 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 200 εκατομμυρίων πέρυσι. Το 2010 χρειάστηκαν 11 μήνες για να φθάσει το έλλειμμα στα επίπεδα των 500 εκατομμυρίων ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, οι αποδόσεις του πενταετούς και δεκαετούς κυπριακού ομολόγου έχουν εκτιναχθεί στις τελευταίες μέρες σε επίπεδα πάνω του 8%, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η Κύπρος θα αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές για μεγάλο χρονικό διάστημα, αντλώντας κεφάλαια από την εγχώρια αγορά. Χθες υποχώρησαν οι αποδόσεις, μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου από την ελληνική Βουλή.

«Προσδοκία και προσπάθεια του προέδρου της Δημοκρατίας θα είναι, μέσα από τη συζήτηση και τον διάλογο στη σύσκεψη, να υπάρξουν συναινέσεις, συγκλίσεις και κοινή δέσμευση για λήψη μέτρων, που να στείλουν ισχυρό το μήνυμα διεθνώς ότι η Κύπρος λειτουργεί προς την κατεύθυνση εξυγίανσης της κυπριακής οικονομίας» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης