«Κατάφωρη σύγκρουση συμφερόντων» υφίσταται στους τρεις μεγάλους, διεθνείς οίκους αξιολόγησης οι οποίοι απαιτείται να αποκτήσουν ανταγωνισμό προκειμένου ο τομέας αυτός να καταστεί πιο αποτελεσματικός, υποστήριξε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Έχουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα με τους οίκους αξιολόγησης», τόνισε ο Χοσέ Μανουέλ Γκονθάλεθ-Παράμο, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην ισπανική εφημερίδα La Voz de Galicia.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι αξιολογήσεις τους μπορούν να είναι επιζήμιες ή και πολύ επιζήμιες, όπως φάνηκε τα τελευταία χρόνια και όμως δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους», πρόσθεσε.

Εκτός της υφιστάμενης σύγκρουσης συμφερόντων, οι οίκοι αξιολόγησης δεν βασίζουν τις αναλύσεις τους μόνο στα γεγονότα αλλά επίσης και σε απλές εικασίες, χωρίς να διαθέτουν πλήρη στοιχεία, υποστήριξε.

Ερωτώμενος αν είναι δυνατόν να ιδρυθούν ευρωπαϊκοί οίκοι αξιολόγησης ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός απέναντι στους τρεις μεγάλους (σ.σ. Standard & Poor’s, Moody’s και Fitch), ο Γκονθάλεθ-Παλέρμο είπε «ότι είναι δυνατό και επιθυμητό να υπάρχουν πολλοί οίκοι αξιολόγησης ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης