«Σημαντικά βήματα εμβάθυνσης της οικονομικής παρουσίας της Ελλάδας στο Καζακστάν και στην Κεντρική Ασία»

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου 2018, 16:02
«Σημαντικά βήματα εμβάθυνσης της οικονομικής παρουσίας της Ελλάδας στο Καζακστάν και στην Κεντρική Ασία»
Την εκτίμηση πως η επίσκεψη του στην Αστάνα προώθησε περαιτέρω τις πολύ καλές οικονομικές σχέσεις Ελλάδας και Καζακστάν, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος. Κατά τη διήμερη επίσκεψή του στο Καζακστάν ο κ. Κατρούγκαλος συνοδευόταν από μεγάλη επιχειρηματική αποστολή, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο του ΣΕΒ Κωνσταντίνο Μπίτσιο.

Το Καζακστάν αποτελεί μία από τις κύριες οικονομικές δυνάμεις της Κεντρικής Ασίας και έναν από τους βασικούς οικονομικούς εταίρους της Ελλάδας, εξασφαλίζοντας το 25% του αργού πετρελαίου της χώρας μας, παρατήρησε ο κ. Κατρούγκαλος και επισήμανε πως επόμενο βήμα της οικονομικής συνεργασίας θα αποτελέσει η προσεχής διυπουργική σύνοδος που θα συγκληθεί το τελευταίο τετράμηνο του έτους στην Αθήνα.

Κατά τη διήμερη παραμονή του στην καζακική πρωτεύουσα, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, ο κ. Κατρούγκαλος κήρυξε επίσης την έναρξη του Οικονομικού Φόρουμ μεταξύ των ελληνικών και καζακικών επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αστάνα και έδωσε διάλεξη για το Μέλλον της Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο Kazguu, με την παρουσία και εκπροσώπων του διπλωματικού σώματος. Επίσης, είχε, μεταξύ άλλων, συναντήσεις με τον υφυπουργό Εξωτερικών Ρ. Βασιλένκο, τον υφυπουργό Επενδύσεων Α. Καμπικένοφ, την υφυπουργό Γεωργίας Γκ. Ισαϊεβα, τον υφυπουργό Ενέργειας Μ. Μιρζαγκαλίεφ, τον πρόεδρο του Διεθνούς Οικονομικού Κέντρου της Αστάνα, Κ. Καλιμπέτοφ και τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Ναζαρμπάγιεφ Σ. Κάτσου. Επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση ότι στο Πανεπιστήμιο αυτό, που ιδρύθηκε με τη συνεργασία της Παγκόσμιας Τράπεζας και έχει ιδιαίτερη ακτινοβολία στην περιοχή, διδάσκουν πάνω από είκοσι Έλληνες καθηγητές, ενώ κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών είναι ο πρώην καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Β. Τουράσσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου 2018, 16:02