Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων των stress tests για τις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ γίνονται μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας για την πορεία της Ευρωζώνης, καθώς η αντιπαράθεση Βερολίνου-Παρισιού συνεχίζεταιΜέσα σε κλίμα αβεβαιότητας για την πορεία της νομισματικής ένωσης στην Ευρώπη, το οποίο ενισχύθηκε από τις πρόσφατες σημαντικές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη σκιά της συνεχιζόμενης αντιπαράθεσης Βερολίνου-Παρισιού (με γκεστ τη Ρώμη) και της μονομερούς εξαγγελίας της Αθήνας για έξοδο από τα μνημόνια (με όλα τα συνεπακόλουθα αυτής της ενέργειας, όπως «βουτιά» στο ΧΑ και ένεση ρευστότητας ύψους 12-15 δισ. ευρώ μέσω της χαλάρωσης του ευρωπαϊκού πλαισίου δανεισμού προς την Ελλάδα), η ΕΚΤ γνωστοποιεί σήμερα τη δυναμική του χαρτοφυλακίου των 130 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών.

Ζητούμενο παραμένει η πολυπόθητη ρευστότητα, η οποία θα επιτρέψει στη διοίκηση της κάθε τράπεζας να κινηθεί με περισσότερη άνεση στις αγορές, προσελκύοντας μεταξύ άλλων νέα κεφάλαια. Παράλληλα, η επιβεβαίωση της επάρκειας κεφαλαίων μειώνει και τις… σκοτούρες της κυβέρνησης της χώρας, όπου βρίσκεται η έδρα της τράπεζας, καθώς δεν χρειάζεται νέα ανακεφαλαιοποίηση. Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις φαίνεται πως τόσο οι γαλλικές όσο και οι ισπανικές τράπεζες θα παρουσιαστούν περισσότερο δυνατές χωρίς άμεση ανάγκη για ενέσεις… ρευστότητας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο συνολικός λογαριασμός για τις ελληνικές τράπεζες δεν θα ξεπερνά αθροιστικά το 1 δισ. ευρώΌσον αφορά τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank, οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές έχουν ενημερώσει τις διοικήσεις τους από την Πέμπτη για τις επιδόσεις τους στα stress tests, ωστόσο η ρήτρα εμπιστευτικότητας με την ΕΚΤ δεν αφήνει περιθώρια διαρροών και έτσι η επίσημη ενημέρωση των μετόχων και του ευρύτερου επενδυτικού κοινού θα γίνει σήμερα το απόγευμα. Έτοιμο για χρήση είναι πάντα το «μαξιλάρι» των 11,3 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο, καθώς οι ελληνικές τράπεζες δείχνουν να περνούν με άνεση τον… κάβο των stress tests, με τον συνολικό λογαριασμό να μην ξεπερνά αθροιστικά το 1 δισ. ευρώ. Εφόσον οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν, θα υπάρχει «κάβα» 10 δισ. ευρώ, που λειτουργεί ως «δίχτυ ασφαλείας» απέναντι στις αγορές, μέχρι να προκύψουν οι κατάλληλες συνθήκες και τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να δανείζονται απευθείας και σε χαμηλά επιτόκια.

Πληροφορίες αναφέρουν πως σε ανοιχτή γραμμή με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) Γιάννη Στουρνάρα βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να ενημερώνεται για τις εξελίξεις αναφορικά με την αξιολόγηση των τραπεζών. Τα αποτελέσματα των stress tests βρίσκονται ψηλά στη λίστα των θεμάτων που απασχολούν την κυβέρνηση, καθώς ενδεχόμενα «καλά» νέα θα ενισχύσουν την ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για την τελική έξοδο της χώρας στις αγορές. Κι όλα αυτά ενώ έντονη είναι η ανησυχία Ευρωπαίων εταίρων για την επικείμενη κρίσιμη ψηφοφορία του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο, διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα ακόμα και σε πρόωρες εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάγκη ρευστότητας για 25 ευρωπαϊκές τράπεζες

Το Reuters μετέδωσε το Σάββατο ότι 25 ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετα κονδύλια για την ανακεφαλαιοποίησή τους, καθώς δεν περνούν τα stress tests της EKT.

Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις, οι γαλλικές και οι ισπανικές τράπεζες φαίνεται πως διαθέτουν πολύ πιο δυνατό χαρτοφυλάκιο

Πρόκειται για τράπεζες από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Σλοβενία και την Πορτογαλία, που τοποθετούνται κάτω από το ελάχιστο όριο κεφαλαιακής επάρκειας το οποίο ορίζει η ΕΚΤ. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ισπανικές και οι γαλλικές τράπεζες βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από την αναμενόμενη, καθώς το χαρτοφυλάκιό τους αξιολογείται πολύ πιο πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, τα επίσημα αποτελέσματα δίνονται σήμερα στη δημοσιότητα από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, όταν και θα παρουσιαστεί μια ολοκληρωμένη εικόνα για το… πουγκί των 130 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Όσες τράπεζες πάρουν βαθμό κάτω από τη βάση, θα έχουν περιθώριο δύο εβδομάδων προκειμένου να υποβάλουν αναλυτικό πλάνο δράσης στην ΕΚΤ για την κάλυψη του κενού στη χρηματοδότησή τους, το οποίο και θα λάβει έγκριση ή θα απορριφθεί ως ανεπαρκές από τις ευρωπαϊκές αρχές που είναι αρμόδιες για την ορθή λειτουργία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας – Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης