Εντός της ημέρας αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Στο επίσημο έγγραφο της ΤτΕ θα αναφέρονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και θα προσδιορίζεται το ύψος των κεφαλαίων που θα πρέπει να αντλήσει έκαστη έως τα μέσα Απριλίου, προκειμένου να αποκαταστήσει την κεφαλαιακή της βάση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην έκθεση θα περιγράφονται οι επιπτώσεις του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI) και της επαναγοράς χρέους στις τράπεζες, ενώ θα προσδιορίσει τις ζημιές των τραπεζών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων 9μήνου των τραπεζών ξεκαθάρισε το τοπίο σε σχέση με τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα κινηθούν μεταξύ 26 και 28 δισ. ευρώ. Τα τελικά, δε, νούμερα αναμένεται να ανακοινωθούν ίσως και εντός της ημέρας από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς) θα λάβουν έως τις 20 Ιανουαρίου του 2013 από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) τίτλους του EFSF ύψους 6-7 δισ. ευρώ, αυξάνοντας τη συνολική προκαταβολή που έχουν εξασφαλίσει έως σήμερα από το πακέτο στήριξης του κλάδου, στα επίπεδα των 25 δισ. ευρώ. Με την ενίσχυση αυτή, ο δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) θα διαμορφωθεί στην περιοχή του 11%-12%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τράπεζες θα πρέπει μέχρι τον Μάρτιο να έχουν καταθέσει τα ενημερωτικά τους φυλλάδια στις αρμόδιες Αρχές, προκειμένου να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου. Μάλιστα, θα προηγηθεί προγραμματισμός και χρονικός συντονισμός, ώστε να μη συμπέσουν όλες οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Οι αυξήσεις κεφαλαίου θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός του Απριλίου του 2013. Το αργότερο τον Οκτώβριο 2013 θα δρομολογηθεί το νέο κεφαλαιακό stress test από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και την ΕΚΤ, προκειμένου να διαπιστωθεί η επάρκεια των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών.

Στην έκθεση θα εμπεριέχεται επίσης και η περιβόητη διαγνωστική μελέτη της BlackRock, η οποία έχει εκτιμήσει με βάση συγκεκριμένα σενάρια τις κεφαλαιακές ανάγκες κάθε τράπεζας από την επιδείνωση του χαρτοφυλακίου δανείων.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης