Τις βαλίτσες τους για την Ουάσινγκτον ετοιμάζουν οι κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που θα διεξαχθεί από τις 21-23 Απριλίου.

Οι σημερινές ανακοινώσεις θα γίνουν στις 15.45 ώρα Ελλάδας και όπως εκτιμάται, θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο για τη στάση του Ταμείου στο εξής, έναντι του ελληνικού ζητήματοςΌπως και πέρυσι, έτσι και φέτος θα τεθούν επί τάπητος μία σειρά από ζητήματα, όπως η Παγκόσμια Οικονομία και οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει, η φτώχεια κ.ά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγο πριν την αναχώρηση των δύο Ελλήνων αξιωματούχων και συγκεκριμένα σήμερα το απόγευμα, με ενδιαφέρον αναμένεται η έκθεση του ΔΝΤ για τα δημοσιονομικά (Fiscal Monitor) που αφορούν άμεσα την Ελλάδα.

Οι σημερινές ανακοινώσεις θα γίνουν στις 15.45 ώρα Ελλάδας και όπως εκτιμάται, θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο για τη στάση του Ταμείου στο εξής, έναντι του ελληνικού ζητήματος.

Οι εκτιμήσεις για το 2016 και τα επόμενα χρόνια θα καθορίσουν εάν ο Οργανισμός θα τηρήσει μια ακόμη πιο επιθετική στάση, εάν διαπιστωθεί ότι η Ελλάδα υστερεί στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και είναι σχεδόν σίγουρο πως μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει στην απαίτηση λήψης επιπλέον μέτρων για το 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και παρά το γεγονός πως το Ταμείο θα περιμένει και τα επίσημα αποτελέσματα από την Εurostat στις 24 Απριλίου, δεν αναμένεται να αλλάξει στάση, καθώς θα κινηθεί με «μπούσουλα» τις δικές του διαπιστώσεις.

Οι πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής από την Ουάσινγκτον οδηγούν στο συμπέρασμα πως το ΔΝΤ στην έκθεσή του θα διαπιστώνει ελλείψεις αλλά και την αδυναμία της χώρας μας να καταφέρει τον στόχο υψηλών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια.

Οι όποιες προβλέψεις ανακοινωθούν από το Ταμείο, θα καθορίσουν επίσης και τη συζήτηση επί της διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Σε δηλώσεις της, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε ξεκαθαρίσει πως η παραμονή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα συνδέεται άρρηκτα με το εν λόγω ακανθώδες ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.

Άγνωστο παραμένει το κατά πόσο ο Οργανισμός θα πιέσει για τη λύση του ζητήματος αυτού πριν τις εκλογές στη Γερμανία, καθώς το ελληνικό θέμα αποτελεί τροχοπέδη στην ομαλή έκβαση της προεκλογικής καμπάνιας της – αρεστής κατά τ’αλλα, τουλάχιστον για το ΔΝΤ- Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη

Τα πρώτα δείγματα γραφής εξάλλου έδειξε ήδη από εχθές το Ταμείο, στην έκθεσή του για την Παγκόσμια Οικονομία.

Ειδικότερα ο Οργανισμός προέβλεψε ασθενέστερη ανάπτυξη με ρυθμό 2,2% για την Ελλάδα και το έτος 2017 και επιτάχυνση της στο 2,7% για το 2018. Παράλληλα, το Ταμείο εκτίμησε ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί με αποτέλεσμα έως το 2022 το ΑΕΠ να αυξηθεί μόλις κατά 1%.

Οι εν λόγω προβλέψεις περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) που παρουσιάσθηκε την Τρίτη από τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ, Μορίς Όμπσφελντ στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Συγκεκριμένα το Ταμείο εκτιμά, πως η ελληνική οικονομία επιστρέφει από φέτος στην ανάπτυξη, ενώ για το 2016 θεωρεί ότι το ΑΕΠ είχε μηδενική μεταβολή. Για το 2017 η πρόβλεψη φέρεται να ανεβάζει την ανάπτυξη στο 2,2% η οποία θα επιταχυνθεί στο 2,7% το 2018, ενώ εκτιμά πως θα επέλθει «αποθέρμανση» της οικονομίας έως το 2022 με αποτέλεσμα η ανάπτυξη το εν λόγω έτος να είναι μόλις 1% του ΑΕΠ.

Μεταξύ των υπολοίπων Ταμείο υποστηρίζει πως η ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να διατηρήσει μακροχρόνια ικανοποιητικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης χωρίς υψηλό πληθωρισμό, το λεγόμενο δυνητικό ΑΕΠ συνεχίζει να είναι πολύ χαμηλή.

Την ίδια στιγμή για την εξέλιξη της απασχόλησης στην Ελλάδα το ΔΝΤ αναμένει πως το επίπεδο της ανεργίας θα υποχωρήσει από το 23,8% το 2016, στο 21,9% το 2017 και στο 21% το 2018. Επισημαίνεται ότι η τελευταία φορά που η ανεργία στην Ελλάδα ήταν στο 21% σε μέσα επίπεδα, ήταν το 2011.

Εστιάζοντας στο εξωτερικό έλλειμμα της χώρας, εκτιμά ότι το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών το 2016 εμφάνισε έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ, το οποίο θα περιορισθεί στο 0,3% του ΑΕΠ εφέτος και θα ισοσκελιστεί το 2018, ώστε το 2022 να περάσει σε πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ. Η επίδοση αυτή αντανακλά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, κυρίως ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης εσωτερικής υποτίμησης.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης