Σε συμφωνία για την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου φαίνεται πως κατέληξαν αργά τη νύχτα οι Πρωθυπουργοί Ρωσίας και Ουκρανίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Γιούλια Τιμοσένκο, ανοίγοντας το δρόμο για την επαναλειτουργία της παροχής στους Ευρωπαίους καταναλωτές μέσω του ουκρανικού δικτύου.

Αμέσως μετά την υπογραφή των σχετικών εγγράφων, που οι δύο Πρωθυπουργοί ανέθεσαν να ολοκληρώσουν οι εκπρόσωποι των εταιρειών “Γκαζπρόμ” και “Ναφτογκάζ Ουκρανίας”, “θα αποκατασταθεί η παροχή του φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας”, σύμφωνα με την Πρωθυπουργό της χώρας Γ.Τιμοσένκο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως δήλωσε ο Πούτιν, μετά το πέρας των συνομιλιών του με την Ουκρανέζα ομόλογό του, συμφωνήθηκε να χορηγηθεί εφέτος στην Ουκρανία έκπτωση 20 %, με την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθούν οι ίδιες τιμές για τη διέλευση του ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας. Επίσης συμφωνήθηκε ότι Ρωσία και Ουκρανία θα περάσουν σε διεθνείς τιμές στις μεταξύ τους ενεργειακές συναλλαγές από την 1η Ιανουαρίου 2010.

Οι διμερείς συνομιλίες είχαν διακοπεί στα τέλη του 2008 και οδήγησαν στη διακοπή της παροχής του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, η οποία κατηγορήθηκε από την “Γκαζπρόμ” ότι αφαιρεί ποσότητες αερίου, που προορίζονται για Ευρωπαίους καταναλωτές.

Τα τελευταία 24ωρα η “Γκαζπρόμ” επιχειρούσε καθημερινά να ξεκινήσει και πάλι μερική παροχή αερίου προς την Ευρώπη, ωστόσο, το ουκρανικό δίκτυο αποδείχθηκε ανέτοιμο να φέρει σε πέρας την παροχή, ενώ η ουκρανική πλευρά ζητούσε να καλυφθεί από τα ρωσικά αποθέματα το λεγόμενο “τεχνολογικό” αέριο, που απαιτείται για να διατηρηθεί επαρκής πίεση στο δίκτυο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ρωσία επέμεινε ότι το “τεχνολογικό” αέριο είναι υποχρέωση της χώρας-διαμετακομιστή, βάσει της σχετικής συμφωνίας μεταξύ Μόσχας-Κιέβου και αντιπρότεινε τη δημιουργία ευρωπαϊκού κονσόρτσιουμ εταιρειών, που θα μοιραστεί το κόστος του “τεχνολογικού” αερίου, χρηματοδοτώντας εμμέσως την Ουκρανία.

Οι συνομιλίες Πούτιν – Τιμοσένκο ξεκίνησαν το μεσημέρι του Σαββάτου και συνεχίστηκαν μεταξύ των αντιπροσωπειών ως το ξημέρωμα της Κυριακής, ενώ οι δύο Πρωθυπουργοί παραβρέθηκαν στο ενδιάμεσο στη Σύνοδο για την αντιμετώπιση της κρίσης, που συγκάλεσε στο Κρεμλίνο ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβιέντεφ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της τσεχικής προεδρίας εκ μέρους της ΕΕ, καθώς και Προέδρων και Πρωθυπουργών από χώρες της μετασοβιετικής Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης