Σε απόλυτη συνάρτηση θα βρεθούν από τους πρώτους μήνες του 2015 η εργασιακή απόδοση των δημοσίων υπαλλήλων με τις μισθολογικές απολαβές. Το νέο σύστημα της αξιολόγησης βάσει της ποσόστωσης θα αποτελέσει, σύμφωνα με την εφημερίδα «H Καθημερινή», επί του πρακτέου τον «καμβά» για την εφαρμογή του νέου μισθολογίου τον Ιανουάριο του 2015, όπως προβλέπεται από τη μνημονιακή σύμβαση. Ήδη οι σχετικές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και μέσω εγγράφου του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή.

«Η εφαρμογή ενός προσεκτικά σχεδιασμένου, δυναμικού και ευέλικτου, προσαρμοσμένου στην ελληνική δημοσιονομική πραγματικότητα, αλλά και βασισμένου στα βέλτιστα παραδείγματα που τηρούνται στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα διεθνώς, συστήματος αμοιβών βάσει απόδοσης των δημοσίων λειτουργών μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των δημοσίων υπηρεσιών και φορέων» επισημαίνει στο έγγραφο ο υπουργός Οικονομικών, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθησή του ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την παραγωγικότητα των υπαλλήλων και συνεπώς τη λειτουργικότητα του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη μελετάται το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα τεθεί υπόψη της τρόικας στην προσεχή επίσκεψή της, που –ως διαφαίνεται– θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο. Το όλο εγχείρημα θα πρέπει να νομοθετηθεί έως τον Σεπτέμβριο προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή του από τον Ιανουάριο του 2015.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο κείμενο της μνημονιακής σύμβασης, στόχος της θεσμοθέτησης νέου μισθολογίου είναι η οικονομική βιωσιμότητα της κάλυψης των αναγκών μισθοδοσίας, αλλά και η διασφάλιση της ποιότητας παροχής των υπηρεσιών. Στο κείμενο προβλέπεται «αποσυμπίεση διπλής κατεύθυνσης» στις αποδοχές, δηλαδή μείωση του ανώτατου και αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα γίνει με κριτήρια την ικανότητα, την απόδοση αλλά και την υπευθυνότητα του κάθε υπαλλήλου.

Παράλληλα, προβλέπεται οικονομική επιβράβευση για τους «άριστους», η οποία θα μεταφράζεται σε χρηματικό μπόνους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, λόγω των περιορισμένων οικονομικών της χώρας, πιθανότατα το μπόνους θα είναι συμβολικό. Χαρακτηριστική του πλαισίου που θα ισχύσει είναι τοποθέτηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη. «Θα υπάρξουν στοχευμένες μειώσεις σε μισθούς προκειμένου να επιβραβευθούν οικονομικά οι πιο παραγωγικοί. Εάν θέλουμε να δώσουμε πριμ παραγωγικότητας σε κάποιους που έχουν κριθεί ως καλύτεροι, οι πόροι θα πρέπει να προκύψουν από στοχευμένες μειώσεις σε κάποιους άλλους» είχε διευκρινίσει ο υπουργός, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι «δεν θα υπάρξει οριζόντια μείωση της συνολικής μισθολογικής δαπάνης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κριτήρια

Βασική προϋπόθεση αλλά και «εργαλείο» για την εφαρμογή του νέου μισθολογίου είναι η αξιολόγηση των εργαζομένων στο Δημόσιο, η οποία από το 2015 θα γίνει βάσει ποσόστωσης. Βάσει των προβλεπομένων στο νέο σύστημα, με βαθμούς 9-10 θα αξιολογείται έως το 25% των υπαλλήλων που, όπως όλα δείχνουν, θα μπορεί να… ελπίζει στο μπόνους. Με βαθμούς 7-8 θα αξιολογείται έως το 60% των υπαλλήλων, ενώ με βαθμούς από 1 έως 6 θα αξιολογείται έως το 15% των υπαλλήλων.

Ως προς τους υπαλλήλους που θα λάβουν «κακή» βαθμολογία, από την ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν υπάρξει δημόσιες διαβεβαιώσεις ότι δεν κινδυνεύουν με απόλυση ή διαθεσιμότητα. Αντίθετα, θα υπάρξει προσπάθεια βελτίωσης των επιδόσεών τους μέσω μεθόδων που θα προτείνει ο αξιολογητής. Αυτό που διαφαίνεται, ωστόσο, είναι ότι πιθανότατα οι μη αποδοτικοί υπάλληλοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με περικοπές στους μισθούς τους.

Οι κυοφορούμενες αλλαγές, πάντως, έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα, ενώ, όσο πλησιάζει ο χρόνος της ανακοίνωσης του θεσμικού πλαισίου υπό το οποίο θα ισχύσει το νέο μισθολόγιο, έντονες είναι οι αντιδράσεις των συνδικαλιστικών ενώσεων, που αποδίδουν δολιότητα στην εφαρμογή της ποσόστωσης. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του εγγράφου του Υπουργού Οικονομικών, η ΠΟΕ-ΟΤΑ υποστηρίζει ότι το 15% των υπαλλήλων που θα πρέπει υποχρεωτικώς να βαθμολογηθεί κάτω από τη βάση θα οδηγηθεί σε απόλυση και στην καλύτερη περίπτωση σε διαθεσιμότητα.

«Είναι φανερό» λέει η ΠΟΕ-ΟΤΑ «ότι αυτή η αξιολόγηση είναι ένας προσχηματικός τρόπος για απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση». Απώτερος στόχος της τρόικας αλλά και της κυβέρνησης, κατά τις συνδικαλιστικές ενώσεις, είναι «να αμφισβητηθεί και να υπονομευθεί το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία που βρίσκεται υπό διωγμόν, η διάλυση των σχέσεων εργασίας και η ελαστικοποίησή τους».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης