Έντονη είναι η μεταβλητότητα σήμερα στις αγορές, με το κλίμα να αναδιαμορφώνεται συνεχώς. Η απρόσμενη υποβάθμιση τόσο της μακροπρόθεσμης όσο και της βραχυπρόθεσμης αξιολόγησης της Ισπανίας από τον οίκο Standard and Poor’s σε BBB+ και Α2 αντίστοιχα προκάλεσε ρευστοποιήσεις στις επενδύσεις ρίσκου στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Την έκταση που έχει λάβει η κρίση στην Ισπανία επιβεβαιώνει και η νέα αύξηση της ανεργίας στο 24,4% το πρώτο τρίμηνο του 2012 από το 22,85% το δ’ τρίμηνο του 2011, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας, Mariano Rajoy, δείχνει προετοιμασμένος να λάβει και νέα μέτρα περικοπής του προϋπολογισμού. Σήμερα η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου ξεπέρασε και πάλι το 6%, ενώ η γειτονική Ιταλία δανείστηκε με υψηλά επιτόκια στις δημοπρασίες 5ετών και 10ετών ομολόγων. Από την πλευρά της, η Γερμανία έδωσε στη συνέχεια ψήφο εμπιστοσύνης στις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής που καταβάλει η Ισπανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον απόηχο της υποβάθμισης της Ισπανίας, το ευρώ υποχώρησε κάτω από το 1,3200 έναντι του δολαρίου, επίπεδο που ανέκτησε αργότερα, σκαρφαλώνοντας μάλιστα έως το 1,3242. Οι αναλυτές, σύμφωνα με το μεσημεριανό σχόλιο αγοράς της FXCM, αναμένουν η επερχόμενη ανακοίνωση του ΑΕΠ πρώτου τριμήνου στις ΗΠΑ να ενθαρρύνει και πάλι τη μεταβλητότητα στην ισοτιμία.

Η ισοτιμία GBPUSD διέσπασε χθες την αντίσταση στο 1,6165 και σήμερα βρέθηκε να διαπραγματεύεται πάνω από το 1,6200, με το ημερήσιο υψηλό στο 1,6235.

Το γιεν αποτέλεσε τη μεγάλη έκπληξη, αφού υποχώρησε σημαντικά μετά την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς assets κατά 10 τρισ. γιεν, κίνηση που αποδίδεται στην προσπάθεια αντιμετώπισης του αποπληθωρισμού. Έτσι, στον απόηχο της απόφασης, η ισοτιμία USDJPY ενισχύθηκε προς το 81,50, για να διαγράψει στη συνέχεια σχεδόν το σύνολο των κερδών και να διαπραγματευτεί στην περιοχή του 80,60, με το γιεν να προσελκύει κεφάλαια λόγω της υποβάθμισης της Ισπανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης