Ακόμη μία κίνηση, προκειμένου να ενισχύσουν τη θέση τους έναντι της κρίσης στις ανεπτυγμένες αγορές, πραγματοποίησαν Βραζιλία και Κίνα, μέσω της συμφωνίας ανταλλαγής συναλλάγματος (currency swap), συνολικής αξίας 60 δισ. ρεάλ ή 190 δισ. γουάν (περίπου 30 δισ. δολάρια).

Τη συμφωνία ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας, Γκίντο Μαντέγκα, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα πρώτο βήμα, ενώ θα ακολουθήσουν ανάλογες διακρατικές συμφωνίες με Ρωσία, Ινδία και Ν. Αφρική, δηλαδή τις χώρες που αποτελούν την περίφημη ομάδα BRICS.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βραζιλία και Κίνα ενισχύουν όλο και περισσότερο τη συνεργασία τους, με την Κίνα να έχει αντικαταστήσει τα τελευταία χρόνια τις ΗΠΑ ως ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας. Όπως διευκρίνισε ο Γκ. Μαντέγκα, το 2011 το διμερές εμπόριο μεταξύ Βραζιλίας και Κίνας έφθασε στο επίπεδο των 76 δισ. δολαρίων και «αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυσή του, κάτι που ισχύει και για την ευρύτερη οικονομική συνεργασία των δύο χωρών. Άλλωστε, δεν υπάρχει όριο για το πόσο υψηλά μπορεί να φθάσει η αξία των εμπορικών σχέσεων των δύο πλευρών».

Σημειώνεται ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών επετεύχθη έπειτα από συνάντηση της Βραζιλιάνας προέδρου, Ντίλμα Ρούσεφ, με τον Κινέζο πρωθυπουργό, Ουέν Τζιαμπάο, στο περιθώριο της συνόδου του ΟΗΕ στο Ρίο.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης