Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, με τους υπουργούς Οικονομικών να εξετάζουν το αίτημα της Ισπανίας για οικονομική βοήθεια προκειμένου να προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της συστήματος.

Οι αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον τρόπο αρωγής στις τράπεζες της Ισπανίας (απευθείας άντληση πόρων από τους μηχανισμούς στήριξης προκειμένου να μην αυξάνεται το δημόσιο χρέος της χώρας) αποτέλεσαν το πρώτο σοβαρό βήμα προς τη διάσωση της Ευρωζώνης, ωστόσο όπως μετέδωσε το Reuters, είναι σημαντικό να δοθούν αρκετές διευκρινίσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάμεσα στα θέματα που θα τεθούν προς συζήτηση θα είναι και η κατάσταση στην Ελλάδα, με τα στοιχεία των αξιολογήσεων της Τρόικας για την ελληνική οικονομία να αποτελούν υλικό προς αξιοποίηση στη σημερινή συνεδρίαση. Η ελληνική πλευρά πιέζει για παράταση του χρονικού ορίου εφαρμογής των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, πατώντας πάνω στη μεγάλη ύφεση και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, ωστόσο οι δανειστές δε δείχνουν διατεθειμένοι να εξετάσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο εφόσον δεν διαπιστώσουν επίσπευση των μεταρρυθμίσεων και κυρίως των αποκρατικοποιήσεων. Το τελευταίο αποτέλεσε και ένα από τα βασικά θέματα αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι ανάμεσα στα διαπραγματευτικά… όπλα της Ευρώπης θα βρίσκεται στη σημερινή συνεδρίαση και η σύνδεση των δειγμάτων γραφής της ελληνικής κυβέρνησης με την επερχόμενη δόση του Αυγούστου (31,5 δισ. ευρώ).

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης