Συνεδριάζει το ΔΝΤ για τις δόσεις των 3,6 δισ. ευρώ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 30 Μαΐου 2014, 09:14
Συνεδριάζει το ΔΝΤ για τις δόσεις των 3,6 δισ. ευρώ
Σήμερα συνεδριάζει στην Ουάσιγκτον το Δ.Σ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση των δύο δόσεων, ύψους περίπου 3,6 δισ. ευρώ, καθώς η εισήγηση του κλιμακίου που συμμετέχει στην τρόικα υπό τον Πολ Τόμσεν θα είναι θετική, αλλά με παρατηρήσεις και συστάσεις.

Το κεντρικό θέμα στο οποίο επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς είναι οι θέσεις του ΔΝΤ για το δημόσιο χρέος, οι οποίες θα είναι διαφορετικές από εκείνες που περιέχει η αντίστοιχη έκθεση της Κομισιόν.

Φαίνεται πως το ΔΝΤ επιμένει στο νέο «κούρεμα» του χρέους, διαφορετικά δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι αποκλιμάκωσης που έχουν τεθεί. Εκτός κι αν οι στόχοι μεταβληθούν στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Με βάση τους υφιστάμενους στόχους, το χρέος για να είναι βιώσιμο θα πρέπει το 2020 να είναι στο 124% του ΑΕΠ και το 2022 κάτω από το 110% του ΑΕΠ, εκτιμήσεις οι οποίες αναθεωρούνται εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Eurogroup της 5ης Μαΐου, η απόφαση για τα μέτρα μείωσης του ελληνικού χρέους θα ληφθεί στο πλαίσιο του περιοδικού ελέγχου της ελληνικής οικονομίας το φθινόπωρο και αφού περατωθούν οι ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests) των συστημικών ευρωπαϊκών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πρέπει να σημειωθεί πως η τελευταία φορά που η Ελλάδα συζητήθηκε στο ΔΣ του ΔΝΤ ήταν τον Ιούλιο του 2013 και η αμέσως προηγούμενη στις 31 Μαΐου του 2013.

Αν και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να εγκρίνει κανονικά την εκταμίευση της δόσης των 3,5 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας, ωστόσο αναμένεται να ζητήσει την επαναβεβαίωση των δεσμεύσεων πως το πρόγραμμα θα παραμείνει επαρκώς χρηματοδοτημένο έως τη λήξη του -το Φεβρουάριο του 2016- αλλά και ότι ενδιάμεσα θα δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους και την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα καταγράφεται ότι για το διάστημα μετά τον Ιούνιο του 2015 η Ελλάδα θα χρειασθεί πρόσθετη χρηματοδότηση πέρα από την στήριξη του ΔΝΤ. Ο Πόουλ Τόμσεν και οι συνεργάτες του εμφανίζονται να μην θεωρούν πως η Ελλάδα δύναται να αντλήσει από τις αγορές τα πρόσθετα αυτά ποσά και εκτιμούν ότι θα χρειασθούν άλλες πηγές, όπως τα αδιάθετα χρήματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή ένα νέο δάνειο από τη ζώνη του ευρώ.

Καθώς το κόστος δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές είναι μεγαλύτερο από αυτό που έχει υπολογισθεί στην έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ακόμη και αν ήταν εφικτό να καλυφθεί η «τρύπα» με τέτοιου είδους χρηματοδότηση, το ΔΝΤ δεν θα το υποστήριζε. Ακόμη, πάγια άποψη του Ταμείου είναι πως τα χρήματα του ΤΧΣ πρέπει να κρατηθούν για τις ανάγκες των τραπεζών (θεωρεί πως τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής της Τράπεζας της Ελλάδος είναι αισιόδοξα) και ότι ως εκ τούτου η καλύτερη δυνατή λύση θα ήταν η Ελλάδα να λάβει ένα μικρό – χαμηλότοκο- δάνειο από τη ζώνη του ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση η μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα απασχολήσει την επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, η οποία θα λάβει υπόψη τόσο τα τεστ αντοχής των τραπεζών που διενεργεί την τρέχουσα περίοδο η ΕΚΤ όσο και τα στοιχεία για την ανάπτυξη, το πρωτογενές πλεόνασμα και τις επιδόσεις στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων.

Πηγές από την Ουάσιγκτον αναφέρουν πως έως ότου αποκρυσταλλωθεί η νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ξεκαθαρίσει η σύνθεση των ευρωπαϊκών οργάνων σε επίπεδο ηγεσίας δεν αναμένεται να τεθούν προς συζήτηση πρόσθετα ζητήματα από την πλευρά του ΔΝΤ. Οι ίδιες πηγές θεωρούν πως το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στην Ελλάδα δεν μετέβαλε σημαντικά τα επίπεδα του πολιτικού ρίσκου.

Το ΔΝΤ εκτιμά πως η Ελλάδα σημειώνει σταθερή πρόοδο στα δημοσιονομικά και ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014. Ωστόσο, στην έκθεση που θα δημοσιοποιήσει σήμερα θα τονίζεται η ανάγκη υλοποίησης των πολιτικών που απαιτούνται για να επιτευχθεί ο στόχος του 2015 για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3% του ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένης και της παράτασης κάποιων φορολογικών μέτρων (π.χ. εισφοράς αλληλεγγύης), κάτι που συγκρούεται με την μετεκλογική ρητορική της κυβέρνησης.

Το Ταμείο αισιοδοξεί ότι ο στόχος για ανάπτυξη 0,6% το 2014 θα επιτευχθεί, ενώ στελέχη του θεωρούν πιθανή ακόμα και την υπέρβαση της εν λόγω επίδοσης. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί πως το βάρος της επόμενης αξιολόγησης θα πρέπει να πέσει στις αλλαγές στο ασφαλιστικό και ότι αυτές προέχουν έναντι των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας (π.χ. ομαδικές απολύσεις, ελάχιστοι μισθοί).
Πρέπει να σημειωθεί πως τόσο κατά το Eurogroup της 19ης Ιουνίου όσο και κατά την σύντομη επίσκεψη των επικεφαλής της τρόικα στην Αθηνά στα μέσα Ιουλίου (υπό νέα σύνθεση) θα εξετασθούν τα 12 προαπαιτούμενα για τα οποία έχει δεσμευθεί η Ελλάδα προκειμένου να λάβει τις δόσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου ύψους 1 δισ. ευρώ εκάστη.

Πηγή: kerdos.gr

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 30 Μαΐου 2014, 09:17