Συνεδριάζουν Eurogroup και Ecofin

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2010, 08:18
Συνεδριάζουν Eurogroup και Ecofin

H οικονομική κατάσταση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, αναμένεται να κυριαρχήσουν στις εργασίες των Συμβουλίων Eurogroup και Εcofin που διεξάγονται σήμερα και αύριο.

Στα δύο συμβούλια θα συμμετάσχει ο υπουργός οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αναμένεται να αναφερθεί στην πορεία εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών θα έχει μια πρώτη διερευνητική επαφή με τους ομολόγους για το ανοιχτό θέμα της παράτασης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ από την τρόικα.

Επίσης το προσχέδιο του προϋπολογισμού και η επικείμενη δημοσιοποίηση των προβλέψεων της Eurostat για το έλλειμμα του 2009 ενδέχεται να απασχολήσουν ατύπως το συμβούλιο των υπουργών.

Όπως αναφέρουν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εικόνα της ελληνικής οικονομίας θα αποσαφηνιστεί μετά την αναμενόμενη, για τις 22 Οκτωβρίου, δημοσιοποίηση από τη Eurostat των οριστικών δημοσιονομικών στοιχείων των κρατών μελών της ΕΕ για την περίοδο 2006-2009.

Σε σχέση με το θέμα αυτό, κοινοτικές πηγές υπενθύμιζαν ότι περίπου 10 στελέχη της Eurostat βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και από κοινού με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές εργάζονται με στόχο να προσδιορισθεί επακριβώς το ελληνικό έλλειμμα και το χρέος.

Το διήμερο θα συζητηθεί επίσης το θέμα των αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων που προτείνουν οι Γερμανοί για όσα κράτη- μέλη δεν συμμορφώνουν τα δημόσια οικονομικά τους με τους κανόνες της ευρωζώνης

Σε αυτό το ζήτημα ο συσχετισμός δυνάμεων δεν έχει αλλάξει. Η Γερμανία πιέζει για σκλήρυνση της στάσης της Commission απέναντι στα κράτη με υψηλά ελλείμματα και χρέη.

Αντίθετα, η πλειοψηφία των κρατών-μελών μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα αρνήθηκαν από την προηγούμενη σύνοδο του ECOFIN να αποδεχθούν τη συγκεκριμένη πρόταση.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2010, 08:27