Με μεγάλη ανταπόκριση και ενεργή συμμετοχή από το κοινό πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2011 το τέταρτο CSR REPORTING FORUM. Η διοργανώτρια εταιρεία Sustainable Development υποδέχθηκε στο εν λόγω συνέδριο τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην Ελλάδα, σε επιχειρηματικό, θεσμικό και ακαδημαϊκό επίπεδο ενώ παράλληλα φιλοξένησε και ειδική ενότητα του διεθνούς οργανισμού Global reporting Initiative. Επιπλέον σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο διατέθηκαν για το κοινό οι Απολογισμοί ΕΚΕ όλων των εταιρειών αυτών που προχώρησαν στην έντυπη έκδοσή τους κατά τη διάρκεια του 2011.

Η κεντρική ενότητα της εκδήλωσης ήταν και φέτος αφιερωμένη στην παρουσίαση καινοτόμων Απολογισμών ΕΚΕ μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων, όπως ΟΤΕ, ΤΙΤΑΝ, ΟΜΙΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, VODAFONE, ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ και Piscines Ideales. Οι συμμετέχοντες διαπίστωσαν το υψηλό επίπεδο των Απολογισμών ΕΚΕ που έχει επιτευχθεί από τις εταιρείες καθώς και την ποικιλία των δράσεων που υλοποιούνται με συνέχεια και συνέπεια στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο κος Δημήτρης Παπαδόπουλος, Διευθυντής του Ελληνικού Δικτύου για την ΕΚΕ, ο κος Παναγιώτης Δράκος, Πρόεδρος της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών (ΕΝ.ΕΙΣ.ΕΤ.) και ο κος Γεώργιος Κεχριμπάρης, Διευθύνων Σύμβουλος του φορέα πιστοποιήσεων TUV Hellas. Ο κος Παπαδόπουλος χαρακτηριστικά ανέφερε: «Σαν Ελληνικό Δίκτυο για την ΕΚΕ θεωρούμε ότι τρία πρέπει να είναι τα προαπαιτούμενα που πρέπει να εφαρμόζονται για να είναι ουσιώδες και αξιόπιστο το περιεχόμενο ενός κοινωνικού απολογισμού: Η διαφάνεια και ειλικρίνεια των περιεχομένων του, η χρήση γλώσσας και όρων που να είναι κατανοητοί από όλους και η αξιολόγηση ή επιβεβαίωσή των δηλουμένων από τρίτο ανεξάρτητο φορέα. Βέβαια για να υπάρξει “Απολογισμός” πρέπει προηγουμένως να υπάρξει “Έργο”.”

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο επικ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε σε συνεργασία με τον κο Νικολάου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Τα αποτελέσματα μεταξύ άλλων υπενθύμισαν και το ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να (επαν)εξετάσουν τις σχέσεις τους με τους κοινωνικούς τους εταίρους (ενδιαφερόμενα μέρη).

Στη συνέχεια, με σκοπό την ενημέρωση των παρευρισκόμενων για τις διεθνείς εξελίξεις, η κα Κατερίνα Κατσούλη, Managing Director της Sustainable Development σε συνεργασία με την κα Asthildur Hjaltadottir από τον οργανισμό Global Reporting Initiative, παρουσίασαν το αναθεωρημένο πρότυπο GRI-G3.1, καθώς και τη νέα παγκόσμια βάση Απολογισμών ΕΚΕ που πολύ πρόσφατα λάνσαρε ο οργανισμός.
Η κα Asthildur Hjaltadottir, Senior Manager Report Services Programs, του Global Reporting Initiative, επιδιώκοντας τη συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων και στελεχών τους στην παγκόσμια έρευνα που θα καθορίσει το μέλλον των Απολογισμών ΕΚΕ, παρουσίασε την έρευνα για τη διαμόρφωση του νέου προτύπου GRI-G4, σύμφωνα με το οποίο θα συντάσσονται οι Απολογισμοί ΕΚΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, το CSR Reporting Forum 2011 φιλοξένησε και φέτος, τα Βραβεία Απολογισμών ΕΚΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ο Κώστας Ευαγγελινός, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου παρουσίασε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των Ελληνικών Απολογισμών ΕΚΕ για το 2010. Η αξιολόγηση βασίζεται στις προδιαγραφές του GRI-G3, τόσο σε επίπεδο συμμόρφωσης με τους σχετικούς δείκτες όσο και σε επίπεδο κάλυψης των σχετικών αρχών ΕΚΕ και ενσωμάτωσης στρατηγικής για την ΕΚΕ. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή βραβείων και επαίνων στις ελληνικές εταιρείες που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία από τον Κωνσταντίνο Σοφούλης τέως Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Ομότιμο Καθηγητή. Η βράβευση περιλάμβανε τις ακόλουθες διακρίσεις:

1Ο ΒΡΑΒΕΙΟ 60% ΤΙΤΑΝ ΑΕ
2Ο ΒΡΑΒΕΙΟ 47% ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, COCA COLA HBC
3Ο ΒΡΑΒΕΙΟ 43% OTE, INTERAMERICAN, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
ΕΠΑΙΝΟΣ 40% VODAFONE, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ
ΕΠΑΙΝΟΣ 38% ΧΑΛΚΟΡ, ΕΛΒΑΛ
ΕΠΑΙΝΟΣ 36% FRIGOGLASS
ΕΠΑΙΝΟΣ 35% ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΠΑΙΝΟΣ 33% ALPHA BANK
ΕΠΑΙΝΟΣ 32% ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
ΕΠΑΙΝΟΣ 31% S&B, MOTOR OIL ΕΛΛΑΣ

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης