Η Ινδία και οι ΗΠΑ επέλυσαν τη διαφωνία τους σε θέματα ασφάλειας τροφίμων, ανοίγοντας το δρόμο για μία παγκόσμια εμπορική συμφωνία, οι προοπτικές της οποίας είχαν «ξεθωριάσει» στη διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) στην Ινδονησία πέρυσι, όταν η Ινδία δήλωσε ότι δεν θα υποχωρήσει σε ορισμένους κανόνες που διέπουν τις επιδοτήσεις τροφίμων.

Η εμπορική συμφωνία ήταν προγραμματισμένο να τεθεί σε εφαρμογή στα μέσα του επόμενου έτους, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών που επικαλείται το BBC, η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να προσθέσει 1 τρισ. δολ. στην παγκόσμια οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ινδή υπουργός Εμπορίου Nirmala Sitharaman δήλωσε σήμερα ότι το πολύμηνο αδιέξοδο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου πλησιάζει στο τέλος τους καθώς οι ΗΠΑ συμφώνησαν να δώσουν στην Ινδία μεγαλύτερη ελευθερία για την επιδότηση και την αποθήκευση τροφίμων για να ταΐσει τους πολίτες της και να υποστηρίξει τους αγρότες της.

Ο εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Michael Froman δήλωσε ότι «με βάση αυτή την πρόοδο με την Ινδία, ανυπομονούμε τώρα να συνεργαστούμε με όλα τα μέλη του ΠΟΕ και με τον γενικό διευθυντή Roberto Azevedo, για να επιτευχθεί μία συναίνεση που θα επιτρέψει την πλήρη εφαρμογή όλων των στοιχείων και τον ορόσημων του συμφώνου του Μπαλί, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας για τη διευκόλυνση του εμπορίου».

Η ανακοίνωση επίσης αναφέρει ότι Δελχί και Ουάσιγκτον συμφώνησαν ότι τα προγράμματα ασφάλειας τροφίμων της Ινδίας δεν θα τεθούν υπό τους κανόνες του ΠΟΕ «έως ότου συμφωνηθεί και υιοθετηθεί μια μόνιμη λύση επί του θέματος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης