Συνεχίζεται η πτωτική τάση στις τιμές του πετρελαίου

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015, 08:46
Συνεχίζεται η πτωτική τάση στις τιμές του πετρελαίου
Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν περίπου μία εκατοστιαία μονάδα στις ασιατικές αγορές τη Δευτέρα, αφότου η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε εν μέσω του Σαββατοκύριακου ότι δεν θα μειώσει μονομερώς την παραγωγή της για να υπερασπιστεί την πτωτική τάση των διεθνών τιμών.

Με δεδομένο ότι οι τιμές του πετρελαίου άρχισαν να πέφτουν κατακόρυφα από τον Ιούνιο του 2014, πολλοί αναλυτές ανέμεναν από τη Σαουδική Αραβία, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον ΟΠΕΚ, να περιορίσει την παραγωγή της.

Ωστόσο, το Ριάντ έχει μέχρι σήμερα επιλέξει να κρατήσει σταθερή την παραγωγή, καθώς θέλει να υπερασπιστεί το μερίδιο αγοράς που του αναλογεί έναντι κρατών-παραγωγών που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ, όπως είναι η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, δύο χώρες-γίγαντες των οποίων η παραγωγή «μαύρου χρυσού» έχει αυξηθεί, ως αποτέλεσμα της έκρηξης στην εξερεύνηση του σχιστολιθικού πετρελαίου.

«Προσπαθήσαμε, κάναμε συναντήσεις, αλλά δεν πετύχαμε αποτέλεσμα, επειδή οι χώρες (εκτός ΟΠΕΚ) επέμεναν ότι ο ΟΠΕΚ πρέπει να φέρει το βάρος και εμείς από τη μεριά μας αρνούμαστε να φέρει την ευθύνη αποκλειστικά ο ΟΠΕΚ» δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλί αλ Ναϊμί.

«Η παραγωγή του ΟΠΕΚ είναι το 30% της αγοράς, το 70% είναι από παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ ... και υποτίθεται ότι όλοι θα μετάσχουν στην προσπάθεια, αν θέλουμε να βελτιώσουμε τις τιμές» πρόσθεσε.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015, 08:46