Η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε 5% στο α΄ τρίμηνο σε σχέση με το περασμένο έτος, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της «The Wall Street Journal» ανέμεναν ανάπτυξη 3,8%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τουρκικό νόμισμα ενισχύθηκε 0,3% έναντι του δολαρίου μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων.

Διευρύνθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας

Ωστόσο, ανησυχία προκαλεί ότι στα 3,6 δισ. δολάρια διευρύνθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας τον Απρίλιο από τα 3,073 δις που ήταν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Το έλλειμμα ήταν ελαφρώς υψηλότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που το τοποθετούσαν στα 3,5 δισ. δολάρια και αρκετά διευρυμένο σε σχέση με τα 2,98 δις του Μαρτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας διευρύνθηκε στα 11,6 δισ. δολάρια την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου από 10.95 δις την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ευκαιρίες στο Κατάρ «βλέπουν» οι Τούρκοι εξαγωγείς

Οι Τούρκοι εξαγωγείς είναι έτοιμοι να καλύψουν κάθε ζήτηση σε τρόφιμα και νερό στο Κατάρ, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο επικεφαλής του κύριου συνδέσμου εξαγωγέων της Τουρκίας,  επιτρέποντας στο εμιράτο να αποσοβήσει πιθανές ελλείψεις, έπειτα από τον εμπορικό αποκλεισμό που του επέβαλαν έξι κυρίως αραβικές χώρες.

Ο Μεχμέτ Μπουγούκεκσι, πρόεδρος του Συνδέσμου Τούρκων Εξαγωγέων, δήλωσε στο Reuters ότι οι εξαγωγείς είναι έτοιμοι να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις.

Νωρίτερα, ένας κυβερνητικός αξιωματούχος του Κατάρ τόνισε στο Reuters ότι η Ντόχα συνομιλεί με το Ιράν και την Τουρκία για τη διασφάλιση παροχών τροφίμων και νερού.

Στη διακοπή κάθε διπλωματικής και εμπορικής σχέσης που επέβαλαν στο Κατάρ την περασμένη Δευτέρα η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Υεμένη, η Αίγυπτος και οι Μαλδίβες περιλαμβάνεται και η απαγόρευση χρήσης του εναέριου χώρου αυτών των χωρών για εμπορικές πτήσεις από το εμιράτο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης