Πέρασε η σκληρή θέση. Παρά τις πιέσεις που ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι 27 του ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν πρόκειται να αυξήσουν  τις δημόσιες δαπάνες ώστε να βοηθήσουν την οικονομική ανάκαμψη.

Επί της ουσίας, η ενωμένη Ευρώπη με κοινή απόφαση, όπως φαίνεται, διαφοροποιείται από τη θέση των Αμερικανών, επικαλούμενη διαφορετικά κοινωνικά συστήματα και άλλες ανάγκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξ αρχής, Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ήταν αντίθετοι με την αύξηση των δημοσίων δαπανών, καθώς αυτό θα προκαλούσε αλλαγή στους δημοσιονομικούς δείκτες -ελλείμματα- και θα αναιρούσε τη βασική αρχή στήριξης της σφιχτής εισοδηματικής πολιτικής της ΕΕ που σχετίζεται με τη μείωση των δημόσιων ελλειμμάτων και του χρέους.

Έτσι, ηγέτες κρατών αλλά και οι πρόεδροι του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσαν δημόσια ότι τα 400 δισεκατομμύρια ευρώ, που διέθεσε μέχρι σήμερα η Ε.Ε., αποτελούν πλαφόν για τα δημόσια οικονομικά των χωρών – μελών.

Όπως επισημαίνεται, δεν μπορεί να γίνει σύγκριση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στις δημόσιες δαπάνες, διότι πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά κοινωνικά μοντέλα. Η Ευρώπη, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, έχει κοινωνικό δίχτυ προστασίας για τους ανέργους και τους ασθενέστερους οικονομικά, το οποίο σε περιόδους κρίσης επιβαρύνει σημαντικά τις δημόσιες δαπάνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, οι 27 τάχθηκαν υπέρ του διπλασιασμού των κεφαλαίων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκειμένου αυτό να είναι σε θέση να βοηθήσει όποια χώρα έχει ανάγκη.

Βάσει της απόφασης της ΕΕ, τα κεφάλαια του ΔΝΤ θα φθάσουν τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια και οι «27» θα συμβάλουν σε αυτό το ποσό κατά 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ταυτόχρονα, τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα ζητήσουν την μεταρρύθμιση του ΔΝΤ, ώστε χώρες όπως η Κίνα να μπορούν να συνεισφέρουν.

Επιπλέον, στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής αναμένεται να υπάρχει δέσμευση για ενίσχυση χωρών της ΕΕ που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, λόγω της κρίσης.

Η δέσμευση θα αφορά ειδικότερα τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και κάθε περίπτωση θα εξετάζεται χωριστά.

5 δισεκατομμύρια ευρώ για υποδομές

Με δεδομένη τη θέση των Ευρωπαίων να μην αυξήσουν τις εθνικές δαπάνες, κεντρικό θέμα της Συνόδου Κορυφής, που ξεκίνησε χθες στις Βρυξέλλες στον τομέα της πραγματικής οικονομίας, ήταν η πρόταση της Κομισιόν να διατεθούν 5 δισ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής στην ενέργεια (διασύνδεση δικτύων) και ανάπτυξη της υπαίθρου (προώθηση Ιντερνετ).

Για την Ελλάδα, προτείνεται η χορήγηση 140 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου με την Ιταλία και τη διασύνδεση των δικτύων φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας.

Η πρόταση της Κομισιόν συναντάει τις αντιδράσεις των χωρών με μεγάλη συνεισφορά στον κοινοτικό προϋπολογισμό, όπως η Γερμανία, αλλά και των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Ρουμανία, η Πολωνία, η Τσεχία και η Ουγγαρία, οι οποίες ζητούν να χρηματοδοτηθεί από το παραπάνω ποσό και ο αγωγός Nabucco, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης