Τη δέσμευσή τους να συνάψουν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου για την τόνωση της ανάπτυξης επανέλαβαν την Παρασκευή οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ένωσης των Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

«Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ASEAN-Ε.Ε. θα βασιστεί στις διμερείς συμφωνίες ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ASEAN και θα λάβει υπόψη τα διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης και ικανοτήτων που διαθέτουν», επισημαίνεται στο κείμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Και οι δυο περιφέρειες διαθέτουν τεράστιο δυναμικό», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε.

«Τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης δεν θα λυθούν με μέτρα εξοικονόμησης. Η βελτίωση των εμπορικών σχέσεων είναι αναγκαίες για την οικονομική ανάπτυξη. Η Ε.Ε. διεξάγει διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με την Σιγκαπούρη και την Μαλαισία ενώ σχεδιάζει την έναρξη συνομιλιών για τον ίδιο σκοπό και με το Βιετνάμ», πρόσθεσε.

Η ASEAN απαρτίζεται από τις Ινδονησία, Καμπότζη, Λάος, Μιανμάρ, Μπρουνέι, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες, Μαλαισία, Βιετνάμ και Σιγκαπούρη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται πως την επόμενη εβδομάδα ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας θα βρεθεί στη Μιανμάρ όπου και αναμένεται να έχει επαφές με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη για την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης