Η προσπάθεια των αξιωματούχων της Κίνας για τη μεταστροφή της οικονομίας της χώρας μακριά από τις εξαγωγές και τις επενδύσεις δύναται να επιφέρει τη συρρίκνωση του ρυθμού ανάπτυξης κοντά στο 6% τα επόμενα πέντε χρόνια, χωρίς να προκαλέσει μια αποσταθεροποιητική εκτίναξη της ανεργίας, επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Ο ρυθμός ανάπτυξης που χρειάζεται για να απορροφηθούν νέες εισαγωγές στο εργατικό δυναμικό θα υποχωρήσει στο 6,4% το 2018 από το 7,3% φέτος, σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις 12 οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg News τον Ιούλιο. Ο πρωθυπουργός Li Keqiang έχει θέσει στόχο την ανάπτυξη με ρυθμό 7,5% το 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συρρίκνωση του κινεζικού πληθυσμού που είναι σε εργάσιμη ηλικία και η αύξηση των θέσεων εργασίας σε κλάδους με εντατικό ρυθμό εργασίας, όπως τα logistics, μπορεί να βοηθήσουν στον περιορισμό της ανεργίας τα επόμενα χρόνια. Η διόγκωση του δημόσιου χρέους και η περιβαλλοντική υποβάθμιση στηρίζουν την άποψη για έναν μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 9,3% (με μοχλό τις επενδύσεις), των τελευταίων πέντε ετών.

«Έχουμε ένα συρρικνούμενο εργατικό δυναμικό που δεν είναι ευνοϊκό για την headline ανάπτυξη, αλλά είναι καλό από πλευράς απασχόλησης» δήλωσε ο Andrew Polk, οικονομολόγος στο Πεκίνο, προσθέτοντας πως, καθώς η οικονομία θα στρέφεται προς τις υπηρεσίες, που είναι πιο εντατική εργασία και λιγότερο παραγωγική, μπορεί να έχει κανείς χαμηλότερη ανάπτυξη αλλά να συνεχίζει να έχει εύρωστη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Δέκα εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στον μεταποιητικό κλάδο αντιστοιχούν σε έναν ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 8%, ενώ 10 εκατ. νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο των υπηρεσιών, αντιστοιχούν σε έναν ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 5%, συμπλήρωσε ο οικονομολόγος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: capital
Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης