«Συστημική» χαρακτηρίζει την κρίση χρέους που πλήττει την Ευρωζώνη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy.

«Το πρόβλημα έχει γίνει συστημικό. Παρακολουθούμε μια κρίση εμπιστοσύνης σε πλήρη ανάπτυξη. Πολλοί ίσως να κατηγορήσουν τις αγορές ότι παραλογίζονται. Αλλά η κρίση είναι γεγονός και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε», ανέφερε, μιλώντας σε συνέδριο πρέσβεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα επεσήμανε πως οι ηγέτες της Ευρωζώνης έχουν πάρει ρηξικέλευθες αποφάσεις τους τελευταίους 18 μήνες, αν και παραδέχτηκε ότι οι έως τώρα προσπάθειές τους δεν ήταν επαρκείς.
«Σήμερα αγγίζουμε τον πυρήνα του προβλήματος. Η κρίση είναι συστημική και χρειάζεται συστημικές απαντήσεις. Χρειάζεται να κάνουμε γενναία βήματα προς μια πραγματική οικονομική ένωση, ανάλογη της οικονομικής ένωσης», εξήγησε.

«Μια τέτοια όμως απόφαση απαιτεί θυσίες εκ μέρους κάποιων μελών της Ευρωζώνης. Ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει αλλαγή ή όχι της Συνθήκης της Ε.Ε., και τα δύο προϋποθέτουν ότι οι χώρες θα θυσιάσουν κυριαρχικά τους δικαιώματα, ως τίμημα για μια αξιόπιστη οικονομική και νομισματική Ένωση», πρόσθεσε.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης