Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου συγκάλεσε έκτατο διοικητικό συμβούλιο στις 9 Φεβρουαρίου 2011, με αφορμή το φορολογικό νομοσχέδιο προκειμένου να αποφασισθούν οι περαιτέρω αντιδράσεις του ελληνικού εμπορίου.

Σε χθεσινή διαβούλευση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο εξέφρασε τις ενστάσεις η Ε.Σ.Ε.Ε. σε ότι αφορά στις διατάξεις της αυτόφωρης διαδικασίας και στις ποινές φυλάκισης, ζητώντας από τον Υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, όχι μόνο την επαναδιατύπωση των άρθρων με πρόβλημα συνταγματικότητας, αλλά την πλήρη απόσυρσή τους αφού το ποινολόγιο του υφιστάμενου νόμου είναι ήδη αυστηρό και το μόνο που χρειάζεται είναι η εφαρμογή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο προσδιορισμός της «βαριάς» και «συστηματικής» φοροδιαφυγής με συγκεκριμένο όριο, όπως εκτιμά η Ε.Σ.Ε.Ε., οφείλει να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν την αρχή της αναλογικότητας, να προσεγγίσει με προσοχή τον χαρακτηρισμό του οικονομικού εγκληματία και να διατηρήσει την κοινωνική ισορροπία.

Η Ε.Σ.Ε.Ε. ξανά έφερε στο τραπέζι την πρότασή της για «πάγωμα του Α.Φ.Μ.» αυτού που φοροδιαφεύγει, αντί για τη φυλάκισή του προτείνοντας έτσι τον επαγγελματικό περιορισμό του και όχι τον φυσικό, αφού η ποινική εξόντωση δεν θα γεμίσει τα άδεια ταμεία αλλά τις φυλακές.

Σε ό,τι αφορά τον γενικευμένο συμψηφισμό του Φ.Π.Α. για οφειλές επιχειρήσεων από και προς το δημόσιο η θέση που παίρνει η Ε.Σ.Ε.Ε. παραμένει σταθερή και ξανά προτείνει τη δημιουργία ενός «εξολογιστικού αλληλόχρεου λογαριασμού», ο οποίος μπορεί να ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο με την «έξυπνη χρήση» της φοροκάρτας της επιχείρησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, ζητήθηκε ο διαχωρισμός της βεβαίωσης της οφειλής φόρου από τον τρόπο καταβολής του και αναγνώρισε ως ανάσα για το εμπόριο και την αγορά την καταβολή του Φ.Π.Α. σε 3 δόσεις, χωρίς όμως προσαύξηση για την καταβολή των 2 δόσεων.

Τέλος, υπενθύμισε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμη συνεπείς και ενήμεροι φορολογούμενοι, οι οποίοι πρέπει κάποτε να επιβραβευθούν φορολογικά, ώστε να γίνουν παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή. Το ελληνικό εμπόριο είναι διατεθειμένο να βοηθήσει την προσπάθεια να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και να συλληφθούν τα αδήλωτα εισοδήματα, όχι όμως οι φορολογούμενοι μικρομεσαίοι επαγγελματίες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης