Κατώτερη των προβλέψεων είναι η ανταπόκριση των οφειλετών του Δημοσίου στο κάλεσμα της εφορίας για τη δήλωση του ενός και μοναδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, μόλις 81.000 φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές μπήκαν στην ειδική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η οποία λειτουργεί από τις 29 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται πως ο ρυθμός δήλωσης λογαριασμών στους οποίους ισχύει το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ από μισθούς και συντάξεις καθώς και το γενικό ακατάσχετο υπόλοιπο για μη μισθωτούς και συνταξιούχους υπολογίζεται σε περίπου 4.000 την ημέρα.

Οι περίπου 81.000 οφειλέτες που δήλωσαν ακατάσχετο λογαριασμό θεωρείται πολύ μικρός αριθμός σε σχέση με τα περίπου 2,4 εκατ. φορολογουμένους με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως ανασταλτικός παράγοντας για την αύξηση του εν λόγω αριθμού ήταν και η -μέχρι πρότινος- υποχρεωτική επίσκεψη στην τράπεζα από τον οφειλέτη, προκειμένου να δηλώσει τον ακατάσχετο λογαριασμό.

Στα γκισέ της τράπεζας

Ειδικότερα, οι οφειλέτες δήλωναν τον λογαριασμό και εκτύπωναν μια βεβαίωση την οποία ήταν υποχρεωμένοι να προσκομίσουν σε υποκατάστημα τράπεζας, όπου διατηρούν τον λογαριασμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ωστόσο, κάτι τέτοιο πλέον δεν ισχύει και όλη η διαδικασία διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά. Άλλος λόγος για τη μειωμένη προσέλευση αποτελεί το γεγονός ότι πολλοί φορολογούμενοι δεν διαθέτουν το τραπεζικό υπόλοιπο των 1.500 ευρώ ή λιγότερα προκειμένου να κινηθούν αναλόγως και να το «προστατέψουν» από την εντολή κατάσχεσης. Για να είναι επιτυχής η δήλωση του ακατάσχετου λογαριασμού θα πρέπει ο φορολογούμενος να έχει πιστοποιηθεί στην τράπεζά του, γνωστοποιώντας τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του. Στη συνέχεια, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) στέλνει αυθημερόν στις τράπεζες τα στοιχεία των ηλεκτρονικών αιτήσεων, οι οποίες προχωρούν με τη σειρά τους στη διασταύρωση του ΑΦΜ της αίτησης με αυτόν που υπάρχει στο αρχείο τους, συνδέοντας εν συνεχεία με το σύστημα τον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος.

Εφόσον η διασταύρωση ολοκληρωθεί με επιτυχία, ο φορολογούμενος ενημερώνεται με μήνυμα μέσω της ειδικής εφαρμογής της ΓΓΔΕ, στην οποία θα υποβάλλει την αίτηση για το αν ενεργοποιήθηκε η προστασία των 1.500 ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης