Σόιμπλε: Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής δημιούργησαν ψευδείς προσδοκίες

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2012, 19:47
Σόιμπλε: Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής δημιούργησαν ψευδείς προσδοκίες
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε τη Δευτέρα να υπάρξει υπομονή σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των πρόσφατα συμφωνηθέντων μέτρων για την καταπολέμηση της κρίσης, εκφράζοντας τη λύπη του για το ότι οι προσδοκίες σχετικά με τις χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν και πάλι τεθεί πολύ υψηλά.

«Η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών δεν είναι μικρό πράγμα, αυτό είναι ένα γιγαντιαίο έργο», είπε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες πριν από τη συνάντηση με τους ομολόγους του της ευρωζώνης, αναφερόμενος σε ένα από τα μέτρα που συμφωνήθηκαν από τους ηγέτες της ΕΕ πριν από 10 ημέρες.

Περιόρισε πάντως ακόμη περισσότερο τις προσδοκίες, επιμένοντας ότι ένας τέτοιος μηχανισμός θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία πριν το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης μπορέσει άμεσα να ανακεφαλαιοποιήσει τις προβληματικές τράπεζες, όπως αυτές στην Ισπανία.

«Αυτό είναι που αναφέρεται στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής. Πολλά από αυτά διαβάστηκαν λανθασμένα, κάτι το οποίο--όπως συμβαίνει συχνά -τροφοδότησε με ψευδείς προσδοκίες τις αγορές», σημείωσε ο Σόιμπλε και πρόσθεσε: «Έτσι δεν επιτυγχάνεται τίποτα».

Μήνυμα προς τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών

Ο κ. Σόιμπλε συνεχάρη για την τοποθέτησή του στο υπουργείο τον κ. Στουρνάρα και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο που έχει μπροστά του.

Ανέφερε ότι η παρούσα κατάσταση στην ΕΕ γενικά και ιδιαιτέρως στην ευρωζώνη απαιτούν κοινές προσπάθειες για τη διασφάλιση της σταθερότητας, ότι η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο να παίξει σε αυτές τις εξελίξεις και ήδη έκανε ένα σημαντικό βήμα με τον ταχύ σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας. Τα ζητήματα μπροστά μας είναι σημαντικά, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προς τον Έλληνα ομόλογό του.

Τέλος, του ανέφερε: «Να είσαι σίγουρος ότι έχεις την υποστήριξή μου σε αυτή την προσπάθεια. Ανυπομονώ να έχουμε μια εποικοδομητική συνεργασία».

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2012, 19:50