της Άντζελας Πεΐτση

Μπήκε τέλος στην αγωνία των εργαζομένων στη γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ, καθώς επιτεύχθηκε η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 10 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η VIVARTIA Συμμετοχών Α.Ε. υπέγραψε προσύμφωνο εξαγοράς με την οικογένεια Παπαδάκη-Χατζηθεοδώρου, η οποία ελέγχει τη ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ, σε ποσοστό 43%.

Η απόφαση αυτή πρακτικά μεταφράζεται σε βιωσιμότητα της γαλακτοβιομηχανίας, την αναπτυξιακή της πορεία και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας για το σύνολο του εργατικού της δυναμικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανακοινώθηκε στους εργαζομένους, η νέα διοίκηση της επιχείρησης είναι πενταμελής. Βασικοί μέτοχοι πλέον της επιχείρησης είναι η οικογένεια της Μαίρης Χατζάκου, η ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε. και η ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα Α.Ε.

Η πλειοψηφία των μελών του διοικητικού συμβουλίου ανήκει στην κα Μαίρη Χατζάκου με τρία από τα συνολικά πέντε μέλη του νέου Δ.Σ.

Συγκεκριμένα, το νέο Δ.Σ. στελεχώνεται από την κα Μαίρη Χατζάκου, τον γιο της Κώστα Χατζάκο, τον δικηγόρο της κ. Γουλιέλμο, ενώ πρόεδρος ανέλαβε το πρώην στέλεχος της τράπεζας Πειραιώς κ. Αντωνιάδης και ένας εκπρόσωπος της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ, ο κ. Πορτουλάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε η κρίσιμη σύσκεψη των μετόχων, οι αποφάσεις των οποίων θα καθόριζαν και το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας. Αποφασίστηκε, λοιπόν, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 10 εκατ. ευρώ.

Όπως ανακοινώθηκε και διευκρινίστηκε στους εργαζομένους, οι δύο εταιρείες ΜΕΒΓΑΛ και ΔΕΛΤΑ θα προχωρήσουν ανεξάρτητες και στο πλαίσιο συνεργιών για την ανάπτυξη και το καλό και των δύο επιχειρήσεων. Επίσης, τους διαβεβαιώθηκε πως οι δύο βιομηχανίες θα προχωρήσουν η μία ανεξάρτητα από την άλλη. Οι αναμενόμενες συνέργειες αναμένονται να είναι, σε βάθος τριετίας, 23 εκατ. ευρώ ανά έτος.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΜΕΒΓΑΛ

Ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΜΕΒΓΑΛ, Βασίλης Ζωγραφίδης, μίλησε για τις εξελίξεις στη γαλακτοβιομηχανία, αποκλειστικά στο zougla.gr:

Ο κ. Ζωγραφίδης«Ήδη έχουμε πληρωθεί τους δύο από τους πέντε μισθούς που μας όφειλε η εταιρεία. Έχει κατατεθεί και χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής, σύμφωνα με το οποίο θα μας καταβάλουν μέσα στους επόμενους μήνες ακόμα δύο μισθούς και τον πέμπτο θα τον λάβουμε τον Ιανουάριο».

Και εξήγησε:

«Μέχρι σήμερα είχαμε υπογράψει μία σύμβαση η οποία μας κάλυπτε πλήρως, η οποία έλεγε ΜΗ μειώσεις μισθών. Την υπογράψαμε μετά την εφαρμογή των μνηνομίων και προς τιμήν της, η εταιρεία την τήρησε στο ακέραιο. Δηλαδή, εμείς ως εργαζόμενοι στην επιχείρηση δεν επηρεαστήκαμε καθόλου από το γενικότερο εργασιακό κλίμα λόγω μνημονίων. Ωστόσο και βλέποντας την κατάσταση πώς έχει εξελιχθεί μέχρι και σήμερα και υπό την πίεση πως πρέπει να συμφωνήσουν οι τράπεζες για το νέο σχέδιο εξυγίανσης της επιχείρησης που υπέβαλε η νέα διοίκηση, υπογράψαμε νέα συλλογική σύμβαση. Αυτή προβλέπει, για τα επόμενα δύο χρόνια, μειώσεις μισθών της τάξεως του 3% για τους χαμηλόμισθους –και όταν αναφέρομαι στους χαμηλόμισθους μιλάμε για μηνιαίες αποδοχές περίπου στα 1.000€ – και 22% με 23% για τους υψηλόμισθους. Ουσιαστικά δεν πείραξαν τους χαμηλόμισθους συναδέλφους. Σε ό,τι αφορά στους εργαζομένους, δεσμεύτηκε η εταιρεία πως δεν θα πάρει καμία δραστηριότητα από την έδρα της επιχείρησης που είναι τα Κουφάλια του Ν. Θεσσαλονίκης για να τη μεταφέρει στη ΔΕΛΤΑ. Οι εργαζόμενοι, δηλαδή, θα μείνουν ως έχουν χωρίς την παραμικρή αλλαγή. Απλά κάποια προϊόντα δικά μας ίσως διακινήσουν εκείνοι και κάποια δικά τους μπορεί να διακινήσουμε εμείς. Σ’ αυτό το επίπεδο θα κινηθούν οι συνέργειες των δύο επιχειρήσεων».
 
Ο κ. Ζωγραφίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του zougla.gr, δήλωσε: «Αυτήν τη στιγμή απολύσεις στη ΜΕΒΓΑΛ δεν πρόκειται να γίνουν. Απεναντίας και ήδη από την τελευταία εθελούσια που έγινε, από το σύνολο των 1.200 εργαζομένων έμειναν 700. Αν εφαρμοστεί το επιχειρησιακό σχέδιο που κατατέθηκε, λογικά θα πρέπει να χρειαστούμε και επιπλέον εργατικό δυναμικό, δηλαδή θα πρέπει να γίνουν προσλήψεις».

Το ΕΚΘ

Ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος ΔΑΚΕ Ι.Τ. Δημήτρης Μπρούσας μιλώντας αποκλειστικά στο zougla.gr για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας του εργατικού δυναμικού της γαλακτοβιομηχανίας δήλωσε:

«Συμπαραστέκομαι στο σύνολο των εργαζομένων. Τηρουμένων των καταστάσεων και γνωρίζοντας το γενικότερο εργασιακό κλίμα, μία μεγάλη βιομηχανία υπέγραψε μία συμφωνία διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα της λειτουργίας της αλλά κυρίως την εργασιακή εξασφάλιση του ανθρωπίνου δυναμικού της. Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο που το σωματείο των εργαζομένων ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης συμφωνίας με τους εργοδότες και τη διατήρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας στη Βόρεια Ελλάδα».

«Το βασικότερο από όλα είναι πως δεν χάθηκε ούτε μία θέση εργασίας από το στελεχιακό δυναμικό της επιχείρησης. Είναι πάγια θέση μας, πως πρέπει να στηριχθεί και ν’ αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα ώστε να δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Και, κυρίως, πως δεν πρέπει να φεύγουν οι επιχειρήσεις από τη Βόρεια Ελλάδα και να μεταναστεύουν στις γείτονες χώρες ή σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Δυστυχώς όμως η υπερφορολόγηση που έχει επιβάλει η ελληνική κυβέρνηση, έχει φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και των εργαζομένων» υπογράμμισε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης