Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s αναβάθμισε σε θετική από σταθερή την προοπτική του αξιόχρεου της Ιρλανδίας ΒΒΒ+, αναφέροντας ότι η χώρα μπορεί να υπερακοντίσει τους στόχους της για τη μείωση του δημόσιου χρέους καθώς η οικονομία της ανακάμπτει, μεταδίδει το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg.

Υπάρχει μία στις τρεις πιθανότητα αναβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας την επόμενη διετία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ιρλανδία μπορεί να υπερκαλύψει τους δημοσιονομικούς στόχους της και να μειώσει το δημόσιο χρέος της ταχύτερα απ’ ότι περιμένουμε τώρα. Η ανάκαμψη της οικονομίας της είναι σε κίνηση», αναφέρει ο οίκος στην ανακοίνωσή του.

Ο S&P επιβεβαίωσε, επίσης, το αξιόχρεο της Γερμανίας ΑΑΑ, με σταθερή προοπτική.

Αυτή η αξιολόγηση και η άποψη του οίκου για την Ιρλανδία είναι σε αντίθεση με την απόφασή του να υποβαθμίσει στις αρχές της εβδομάδας το αξιόχρεο της Ιταλίας σε ΒΒΒ από ΒΒΒ+, με αρνητική προοπτική, λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τη Γερμανία, ο S&P προβλέπει ότι η οικονομία της θα διατηρήσει «σταθερή» ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.

«Η σταθερή προοπτική όσον αφορά το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο που δίνουμε στη Γερμανία αντανακλά την προσδοκία μας ότι τα δημόσια οικονομικά της θα συνεχίσουν να ανθίστανται σε πιθανά χρηματοπιστωτικά και οικονομικά σοκ και ότι θα διατηρηθεί η συναίνεση που υπάρχει στη χώρα υπέρ των συνετών οικονομικών πολιτικών», αναφέρει ο S&P.

Ο οίκος δήλωσε ότι το δημόσιο χρέος της Ιρλανδίας θα κορυφωθεί φέτος στο 122% του ΑΕΠ και θα μειωθεί το 2016 στο 112% του ΑΕΠ, ενώ πρόσθεσε ότι η «ισχυρή συναίνεση» μεταξύ των μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων της χώρας για τη δημοσιονομική προσαρμογή «στηρίζει την πολιτική και θεσμική αποτελεσματικότητα της Ιρλανδίας».

Αν και η οικονομία ανακάμπτει, ο S&P σημείωσε ότι η εξασθενημένη ζήτηση από το εξωτερικό σημαίνει ότι η ανάπτυξη θα είναι βραδεία φέτος και τον επόμενο χρόνο και ότι οι κίνδυνοι παραμένουν όσον αφορά τις προοπτικές.

Οι τράπεζες έχουν ακόμη «πολύ υψηλά επίπεδα» μη εξυπηρετούμενων δανείων και η πρόσβαση της χώρας σε εξωτερική χρηματοδότηση είναι «εύθραυστη».

Η απόδοση των 10ετών ιρλανδικών ομολόγων διαμορφώθηκε στο 3,897% σήμερα, υψηλότερα μεν από το χαμηλό 3,41% που είχε φθάσει τον Μάιο, αλλά πολύ χαμηλότερα από το 14,219% το 2011.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης