Ένας σημαντικός κύκλος εργασιών, που ξεπερνά σχεδόν στο διπλάσιο την κρατική χρηματοδότηση, προκύπτει για το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από τα διεθνή ερευνητικά προγράμματα που «εισάγουν» οι ερευνητές του στο ακαδημαϊκό ίδρυμα. Ο μέσος όρος χρημάτων που εισρέουν ετησίως από τη διεθνή έρευνα στο ΑΠΘ υπολογίζεται στα 47 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που η ετήσια χρηματοδότησή του, προ κρίσης, έφτανε τα 45 εκατομμύρια και σήμερα δεν ξεπερνά τα 25.

Διοίκηση και στελέχη του ΑΠΘ επισημαίνουν ότι οι διεθνείς σχέσεις και συνέργιες με πανεπιστήμια άλλων χωρών, εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο ενισχύουν την εξωστρέφεια του ακαδημαϊκού ιδρύματος, αλλά επιφέρουν σημαντικά ακαδημαϊκά οφέλη για την διδασκαλία και την έρευνα, καθώς και αξιόλογη εισροή χρημάτων που αποδεικνύεται επωφελής για την ίδια την έρευνα, καθώς επανεπενδύεται σε αυτήν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Αυστραλία που κατέχει ποσοστό 10% των καλύτερων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων ανά τον κόσμο, σημείωσε πέρσι κύκλο εργασιών από την «εξαγωγή» παιδείας, ύψους 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που είναι κατά 50% μεγαλύτερο από την εισροή χρημάτων της χώρας από τον τουρισμό. Όπως ανέφερε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Notre Dame της Αυστραλίας, Αναστάσιος Τάμης, το ίδρυμα επενδύει στην στρατηγική προσέλκυσης φοιτητών από άλλες χώρες, όπως και από το ΑΠΘ, με το οποίο υπάρχει συστηματική συνεργασία τα τελευταία 20 χρόνια, με 52 επισκέψεις Ελλήνων καθηγητών εκεί και 32 φοιτητών.

Τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τις διεθνείς δράσεις και οι νέες διεπιστημονικές δραστηριότητες του ΑΠΘ στο διεθνή χώρο, πρόκειται να βρεθούν στο επίκεντρο διήμερου συμποσίου που διοργανώνει από αύριο το πανεπιστήμιο στο κτίριο του ΚΕΔΕΑ (Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων), με τη συμμετοχή καθηγητών και στελεχών πανεπιστημίων από το διεθνή χώρο.

Στο 1% των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου το ΑΠΘ – Δημιουργία Ινστιτούτου «Κονφούκιος» για την εκμάθηση της κινεζικής γλώσσας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, επεσήμανε ότι το ΑΠΘ έχει να αναδείξει πλούσιο έργο από τις δημόσιες σχέσεις του με ξένα πανεπιστήμια και συγκεκριμένα από τις συνεργασίες ανταλλαγών διδακτικού προσωπικού, διοικητικού και φοιτητών, σε Ευρώπη, Ασία, Παρευξείνιες χώρες κ.α. (μέσα από προγράμματα Erasmus, Tempus, Mundus, Ιάσων, έδρες Unesco, από διμερείς διεθνείς συμφωνίες και δράσεις της Επιτροπής Ερευνών).

Όπως ανέφερε, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο κατέλαβε φέτος την 158η θέση (από την 407η πέρσι) στην διεθνή ταξινόμηση και κατάταξη των πανεπιστημίων ανά τον κόσμο, στην οποία συμμετέχουν 20.000 πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα να βρίσκεται ανάμεσα στο πρώτο 1% των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου. «Παρ’Α όλο που λαμβάνουμε μόλις το 1/3 της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων της βόρειας Ευρώπης και το ½ των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, παρ’Α όλο που υστερούμε σε υποδομές, οι αριθμοί δείχνουν τις επιδόσεις μας από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού στην εκπαίδευση, έρευνα, σε δημοσιεύσεις κ.α.» τόνισε.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΑΠΘ, καθηγητής Ιάκωβος Γκανούλης, υπογράμμισε ότι στους στόχους του πανεπιστημίου είναι η δημιουργία δικτύων – υποδομών που θα διευκολύνουν τις μετακινήσεις και ανταλλαγές εκπαιδευτικού προσωπικού και φοιτητών, όπως για παράδειγμα το πρόσφατο άνοιγμα προς τα πανεπιστήμια της Κίνας, στο πλαίσιο της οποίας πρόκειται να λειτουργήσει εντός του ΑΠΘ Ινστιτούτο εκμάθησης της κινεζικής γλώσσας και του πολιτισμού, με χρηματοδότηση της κινεζικής πλευράς.

Πάνω από 700 συμφωνίες με ξένα πανεπιστήμια

Όπως ανέφεραν υπεύθυνοι τμημάτων Διεθνών Σχέσεων του ΑΠΘ, οι αριθμοί συνεργασιών του ακαδημαϊκού ιδρύματος με ξένα, είναι ενδεικτικοί της διεθνούς δράσης του. Σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά προγράμματα (Erasmus και Tempus), από το 1995 μέχρι σήμερα «τρέχουν» 600 διμερείς συμφωνίες (που αντιπροσωπεύουν τμήματα και σχολές του ΑΠΘ), ενώ διακινούνται μέσω αυτών ετησίως περί τους 600 φοιτητές του ΑΠΘ προς ξένα πανεπιστήμια, και γύρω στους 500 ξένοι φοιτητές προς το ΑΠΘ. Τα προγράμματα αυτά χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, ενώ το ΑΠΘ επιβαρύνεται μόνο με το 25% των δαπανών.

Αντίστοιχα σε διεθνές επίπεδο (τρίτες χώρες), το ΑΠΘ έχει υπογράψει και βρίσκονται σε ισχύ 102 συμφωνίες, οι οποίες χρηματοδοτούνται από πόρους του πανεπιστημίου. Στο πλαίσιο των συμφωνιών αυτών μετακινήθηκαν για το διάστημα 2004 – 2011 συνολικά 840 μέλη ΔΕΠ (από και προς το ΑΠΘ) και 176 φοιτητές (από το 2002). Επίσης, από το 2007 – 2011 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 508 διαλέξεις, σεμινάρια, επιμορφώσεις, δημοσιεύσεις, διδακτορικά, μεταπτυχιακά, ημερίδες και συνέδρια, έρευνες σε συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια.

Eπιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης