Ήταν στραβό το κλίμα το έφαγε και ο… διοικητής της ΤτΕ, και τα παρελκόμενα προκαλούν τριγμούς στην ήδη παραπαίουσα ελληνική οικονομία.

Στις αγορές, το κόστος δανεισμού για το Ελληνικό Δημόσιο είναι πλέον δυσβάσταχτο, καθώς το αρχικό πρόβλημα με την αναθεώρηση των στοιχείων για το ΑΕΠ, που έδειξαν ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε ύφεση από τις αρχές του 2009, προστέθηκαν τα όσα τραγικά ανέφερε ο Γιώργος Προβόπουλος στις αρχές της εβδομάδας που ολοκληρώνεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Προβόπουλος, στη Βουλή, προειδοποίησε ότι αν συνεχιστεί η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, ενδέχεται να μην γίνονται δεκτά τα ελληνικά ομόλογα, κρατικά και μη, και συνεπώς η Ελλάδα να μην μπορεί να αντλήσει ρευστότητα.

Αυτές οι δηλώσεις, σε συνδυασμό με τις κινδυνολογικές εκθέσεις ξένων οίκων και το «μπαράζ» αρνητικών δημοσιευμάτων στο διεθνή Τύπο, επιδείνωσαν την ψυχολογία στην αγορά.

Έτσι, πριν καλά καλά τελειώσει τα λόγια του ο διοικητής τη ΤτΕ, στις αγορές ξεκίνησε το κερδοσκοπικό πάρτι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη από χθες, το spread στα ομόλογα χτύπησε το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο -πάνω από τις 200 μονάδες βάσης (2%)- ενώ το ασφάλιστρο κινδύνου ξεπέρασε τις 210 μονάδες.

Βεβαίως, την κατάσταση επιδείνωσε και η ανησυχία για αθέτηση πληρωμών από το Ντουμπάι.

Μόλις πριν από δύο εβδομάδες το spread ήταν γύρω στο 1,50%. Στις αρχές του 2009, κατά την κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, είχε ξεπεράσει το 3%, ενώ στις αρχές του 2008 ήταν μόλις 0,30%.

Τι σημαίνει η αύξηση στο  spread;

Πολύ απλά, μεγαλύτερο κόστος στον ελληνικό δανεισμό. Επί παραδείγματι, το ετήσιο κόστος για την ασφάλιση 10 εκατομμυρίων ευρώ σε ελληνικά κρατικά ομόλογα ανέρχεται στις 210.000 ευρώ, ενώ 24 μόλις ώρες νωρίτερα ήταν 192.700 ευρώ.

Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος για την ελληνική οικονομία είναι και το γεγονός ότι το ασφάλιστρο για το 5ετές ομόλογο είναι υψηλότερο από την Ρωσία (1,97%) και την Τουρκία (1,99%) -χώρες που δεν διαθέτουν την «ασπίδα» του ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης