«Έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην ελληνική οικονομία αλλά ακόμα είναι μακρύς ο δρόμος για την έξοδό της από το τούνελ της ύφεσης παρά το γεγονός ότι φαίνεται φως…», σχολίασε ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν κατά τη διάρκεια της υπογραφής της σύστασης του Ταμείου Εγγυήσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).

Ο κ. Χαν αναφέρθηκε με έμφαση στις επικείμενες εκλογές, ζητώντας αυτές να μην αποτελέσουν εμπόδιο στην υλοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων που έχουν αποφασιστεί για την πορεία προς την ανάπτυξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα ο κ. Χαν ανέφερε ότι «υπάρχουν αλλαγές, γίνονται βήματα, όμως, χρειάζονται και άλλα πράγματα να γίνουν για να στηρίξουμε τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης» και αναφέρθηκε στη μείωση της γραφειοκρατίας, στην εξυγίανση της Δημόσιας Διοίκησης, στην επιτάχυνση υλοποίησης των έργων και κυρίως επισήμανε τη μείωση του χρόνου απόδοσης της δικαιοσύνης. Ειδικά για το τελευταίο ο κ. Χαν ανέφερε ότι πολλοί επενδυτές διστάζουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά στις επικείμενες εκλογές, αν και ο ίδιος όπως είπε δεν θέλει να σχολιάσει τη διαδικασία, αφού ο λαός είναι αυτός που θα αποφασίσει για την πολική πορεία της χώρας στο μέλλον, ωστόσο σημείωσε ότι ευελπιστεί οι εκλογές να μην σταθούν εμπόδιο στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πιστώσεων και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ότι «οι Έλληνες μπορούν να βασιστούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε εμένα προσωπικά».

Σε ό,τι αφορά στο Ταμείο Εγγυήσεων για χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τόσο η υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Άννα Διαμαντοπούλου όσο και ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Πλούταρχος Σακελλάρης, επισήμαναν τον στρατηγικό ρόλο που έχουν οι ελληνικές τράπεζες για την επιτυχία του Ταμείου. Συγκεκριμένα η κ. Διαμαντοπούλου έκανε έκκληση στους τραπεζίτες και στις τράπεζες να προχωρήσουν κατά προτεραιότητα την εκταμίευση κονδυλίων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναφέροντας ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα αποτελεί εθνική ανάγκη.
Αναφορικά με το Ταμείο Εγγυήσεων για τις ΜΜΕ, η σύσταση του οποίου υπεγράφη σήμερα και θα αρχίσει να λειτουργεί σε λίγες εβδομάδες, θα αποτελείται από πόρους του ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 500 εκ. ευρώ, οι οποίοι με αντίστοιχη μόχλευση από την ΕΤΕπ (1:2) θα παρέχουν συνολική ρευστότητα τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2013.

Συγκεκριμένα, η ΕΤΕπ αναλαμβάνει μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 να χορηγήσει δάνεια ύψους 600 εκ. ευρώ και μέχρι το τέλος του 2013 δάνεια ύψους 400 εκ. ευρώ. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2015 να έχουν δοθεί στην αγορά 1. 440 δισ. ευρώ. Σε περίπτωση βελτίωσης της αξιολόγησης της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης προβλέπεται η δυνατότητα μεγαλύτερου ποσοστού μόχλευσης από την πλευρά της ΕΤΕπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σκοπός του Ταμείου, όπως τονίσθηκε και από την υπουργό και από τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ είναι η άμεση χορήγηση κεφαλαίων για επενδύσεις και κεφαλαίο κίνησης και κατά προτεραιότητα στις επιχειρήσεις ΜΜΕ που ήδη λαμβάνουν βοήθεια από διαρθρωτικά ταμεία. Σημειώθηκε ότι οι πόροι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αναχρηματοδότηση και επισημάνθηκε ότι την τελική επιλογή για να δοθούν τα κεφάλαια θα την έχουν οι ίδιες οι τράπεζες. Οι όροι των δανείων θα μοιάζουν με τα δάνεια που δίνει η ΕΤΕπ και δεν αφορά μόνο νέες επιχειρήσεις αλλά και παλαιές.

Σημειώνεται ότι η ΕΤΕπ κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς χρηματοδότησε σε συνεργασία με τις ελληνικές τράπεζες 1.600 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα αποτελέσει πρότυπο και για άλλες χώρες της ΕΕ με πρώτη την Πορτογαλία.

Ο κ. Χαν γνωστοποίησε ότι στις 16 Απριλίου θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα που αφορά μεταξύ των άλλων και στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης