Στα χαμηλά 20ετίας, τα ποσοστά αντιπαροχής

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 22 Ιουνίου 2008, 15:47
Στα χαμηλά 20ετίας, τα ποσοστά αντιπαροχής

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 χρόνων βρίσκονται αυτή την περίοδο τα ποσοστά αντιπαροχής.

Ο μηχανισμός, που στέγασε τους Έλληνες μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο που κατάστρεψε τα ιστορικά κέντρα των πόλεων και ταυτόχρονα συνέβαλε στην επίλυση προσωπικών και κοινωνικών προβλημάτων, βρίσκεται σε κρίση.

Ιδιοκτήτες οικοπέδων ή μονοκατοικιών παζαρεύουν σκληρά με τους εργολάβους οικοδομών για τα ποσοστά αντιπαροχής. Το μειωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον όμως, διαμορφώνει τις αντιπαροχές σε επίπεδα του 28-37% κατά μέσο όρο, καθιστώντας τις συμφωνίες ασύμφορες για τους ιδιοκτήτες. Αν και σε «ακριβές» περιοχές τα ποσοστά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, στην πλειονότητά τους έχουν διαμορφωθεί σε επίπεδα που πλέον δεν ευνοούν συμφωνίες.

Από το 2003 μέχρι το 2007 οι ιδιοκτήτες γης έδιναν στους κατασκευαστές το οικόπεδό τους, με τον όρο να λάβουν ως αντιπαροχή κατά μέσο όρο το 50% του κτηρίου. Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές το ποσοστό της αντιπαροχής έφτασε ακόμη και το 65%! Αυτήν ακριβώς την κατάσταση επικαλούνται σήμερα οι εργολάβοι, για να μη ρίξουν τις τιμές των κατοικιών, παρά την τεράστια προσφορά που υπάρχει και που σύμφωνα με εκτιμήσεις έχει φτάσει τα 400.000 αδιάθετα σπίτια.

Η κρίση στην οικοδομή και ο δισταγμός των εργολάβων να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις οδηγούν τη ζήτηση για αντιπαροχή στο χειρότερο σημείο της τελευταίας εικοσαετίας. Μόνο όσοι διαθέτουν γη σε συνοικίες με ελάχιστα ελεύθερα οικόπεδα θα εξακολουθήσουν να επωφελούνται από υψηλά ποσοστά αντιπαροχής.

Σε κάθε περίπτωση, η αναμονή και η υπομονή φαίνεται να είναι η καλύτερη στρατηγική για τους ιδιοκτήτες, τουλάχιστον για όσο διάστημα οι εργολάβοι δείχνουν απροθυμία επενδύσεων.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 22 Ιουνίου 2008, 15:47