Για θετική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία επιβραβεύει τα θετικά βήματα που κάνει η χώρα και επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα των πολιτικών που προωθεί η παρούσα κυβέρνηση κάνει λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε δηλώσεις του αναφορικά με την αξιολόγηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) από την Κομισιόν.

«Από την πρώτη στιγμή» τονίζει ο υπουργός «βρεθήκαμε στην πρωτοπορία της παγκόσμιας μάχης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, υποστηρίζοντας την υιοθέτηση φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων από την ΕΕ. Η προοπτική για μια Ευρώπη με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2050 μπορεί να γίνει πραγματικότητα με κοινή δράση και χωρίς δισταγμούς για υιοθέτηση όλων των μέτρων που θα κριθούν αναγκαία για να αντιμετωπίσουμε την κορυφαία πρόκληση της εποχής μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η Κοινοτική αξιολόγηση κρίνει ότι το ΕΣΕΚ διαθέτει καλά αναπτυγμένη στρατηγική, καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των σημαντικών τομέων και παρέχει μια εμπεριστατωμένη απαρίθμηση των στόχων, πολιτικών και μέτρων στις διάφορες διαστάσεις. 

Όσον αφορά στους κεντρικούς στόχους, αναφέρονται τα εξής:

-ο στόχος μείωσης των εκπομπών επιτυγχάνεται να ξεπεραστεί κατά 9% ως το 2030 ή κατά 13% αν εφαρμοστούν πρόσθετα μέτρα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, μολονότι η χώρα έχει θέσει εθνικό στόχο ίδιο με τον στόχο σε επίπεδο ΕΕ (32,5%), η Επιτροπή συνιστά να τεθεί ακόμα υψηλότερα ο πήχης για δύο λόγους: λόγω της ιδιαίτερης οικονομικής κατάστασης της χώρας τα προηγούμενα χρόνια, η οποία είχε επίπτωση στην κατανάλωση ενέργειας και εξαιτίας της σημαντικής απόκλισης άλλων κρατών της ΕΕ, με αποτέλεσμα να απαιτείται επιπλέον προσπάθεια από όλους

Επιπρόσθετα, στην αξιολόγηση επισημαίνεται ότι το ελληνικό ΕΣΕΚ είναι το μόνο που έχει θέσει στόχους για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

-ο στόχος ΑΠΕ κρίνεται «επαρκώς φιλόδοξος» και ειδικότερα, το κείμενο αξιολόγησης αναφέρει ότι «το ολιστικό πλαίσιο πολιτικής που ανέπτυξε η Ελλάδα «αποτελεί μια καλή πρακτική».

Στην αξιολόγηση αναφέρεται, επίσης, ότι στο τελικό σχέδιο πρέπει να υπάρχει διεξοδικότερη ανάλυση των πολιτικών και τα μέτρων για την επίτευξη των στόχων. Οι συστάσεις θα ληφθούν υπόψη κατά την κατάρτιση του τελικού ΕΣΕΚ και τα Εθνικά Σχέδια θα οριστικοποιηθούν στο τέλος του 2019.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης