Σταθερός ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο

Σταθερός ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο
Σταθερός έμεινε ο δείκτης του πληθωρισμού σε ετήσια βάση στην Eυρωζώνη τον Δεκέμβριο, παραμένοντας -όπως και τον Νοέμβριο- στο 2,2%, όπως αναφέρει σήμερα στη δημοσίευση των πρώτων εκτιμήσεών του η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Η τιμή αυτή, που ανταποκρίνεται στις προβλέψεις των αναλυτών που είχαν ερωτηθεί από τον DowJones Newswires, επιβεβαιώνει την επιβράδυνση της πορείας του πληθωρισμού που είχε διαπιστωθεί από τις αρχές του 2012 και η οποία είχε διακοπεί για δύο μήνες, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Με βάση τα εξειδικευμένα στοιχεία της Eurostat, η βιομηχανία είναι ο κλάδος που παρουσιάζει τον μεγαλύτερο ετήσιο δείκτη, με 5,2%, που όμως είναι συρρικνωμένος εν σχέσει με τον αντίστοιχο του Νοεμβρίου (5,7%).

Ακολουθεί στη σειρά ο τομέας «τροφίμων, ποτών και καπνού» με 3,1%, σχεδόν σταθεροποιημένος ως προς τον Νοέμβριο (3%).

Ο πληθωριστικός δείκτης εμφανίζεται αυξημένος στις υπηρεσίες (1,8% σε σύγκριση με το 1,6% του Νοεμβρίου), ενώ σταθερός παραμένει για τα βιομηχανικά αγαθά πλην της ενέργειας (1,1%).

Η τιμή αυτή του πληθωρισμού δεν είναι ικανή να οδηγήσει την ΕΚΤ να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού, μολονότι για 25ο συνεχόμενο μήνα ξεπερνά το 2% που έχει τεθεί ως όριο από τη σύμβαση για το ενιαίο νόμισμα. Στην ουσία, εκείνο που ανησυχεί την ΕΚΤ είναι η πορεία της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, η οποία εισήλθε σε ύφεση κατά το γ’ τρίμηνο του 2012 και πλέον προβλέπεται περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,3% το 2013.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2013, 13:41