Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s αναβάθμισε την Παρασκευή το κρατικό αξιόχρεο της Ουγγαρίας κατά μία βαθμίδα, στο BB+, για πρώτη φορά αφότου το είχε υποβαθμίσει στην κατηγορία των «σκουπιδιών», το 2011 λόγω των ανορθόδοξων επιλογών στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής από τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν.

Η αναβάθμιση σημαίνει πως η Ουγγαρία τοποθετήθηκε σε μια βαθμίδα ελάχιστα κάτω από το επίπεδο που τα αξιόγραφά της θα θεωρούνταν επένδυση, κάτι που συνάδει με την αξιολόγηση των υπολοίπων δύο από τους λεγόμενους τρεις μεγάλους οίκους του τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο S&P διευκρίνισε ότι έλαβε την απόφαση αυτή διότι η Ουγγαρία κατά την άποψη των αναλυτών του είναι «λιγότερο ευάλωτη σε εξωτερικά οικονομικά σοκ και η αναπτυξιακή και δημοσιονομική θέση της βελτιώνονται».

Αναβάθμιση της προοπτικής της Πορτογαλίας

Εξάλλου ο Standard & Poor’s αναβάθμισε την προοπτική του κρατικού αξιόχρεου της Πορτογαλίας σε θετική από σταθερή, επικαλούμενος τις καλύτερες προοπτικές για την ανάπτυξή της, αν και τη διατήρησε δύο βαθμίδες κάτω από το επίπεδο που μπορεί να θεωρηθεί ότι τα αξιόγραφά της αποτελούν επένδυση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αξιολόγηση της Πορτογαλίας από τον S&P είναι η δυσμενέστερη από τους τρεις μεγάλους οίκους, καθώς ο Moody’s και ο Fitch Ratings τοποθετούν το κρατικό αξιόχρεο της Πορτογαλία μία βαθμίδα κάτω από το επίπεδο της επένδυσης.

Μόνο ο μικρότερος οίκος DBRS θεωρεί επένδυση τα πορτογαλικά ομόλογα.

Η αναβάθμιση σημαίνει ότι ο S&P ενδέχεται να αναβαθμίσει το κρατικό αξιόχρεο της Πορτογαλίας μέσα σε 12 μήνες από το BB, όπου την είχε τοποθετήσει στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους της ευρωζώνης το 2012.

Η αναβάθμιση είναι πιθανή εάν η χώρα συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αυξήσει την αναπτυξιακή δυναμική της και συνεχίσει να μειώνει το δημόσιο έλλειμμά της, ανέφερε ο οίκος, προβλέποντας πως η Λισαβόνα θα καταγράψει ανάπτυξη 1,8% του ΑΕΠ φέτος (+0,2% από ό,τι προέβλεπε τον Νοέμβριο του 2014).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης