Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης χαλάρωσαν τις προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση των οικονομιών τους, επειδή η πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ώθησε το κόστος δανεισμού τους σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ, δήλωσε αναλυτής του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P).

Μιλώντας σε συνέδριο στο Λονδίνο, ο κορυφαίος αναλυτής της S&P για την περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, Μόριτς Κρέμερ, σημείωσε ότι υπάρχει μία ισχυρή σχέση μεταξύ των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και της βούλησής τους να υλοποιούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όλες αυτές οι (μεταρρυθμιστικές) προσπάθειες των κυβερνήσεων σταμάτησαν στην πραγματικότητα με την ανακούφιση ότι η ΕΚΤ παρέχει (στήριξη)» τόνισε ο Κρέμερ.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ καλούν τις κυβερνήσεις να επωφεληθούν από τις χαλαρές συνθήκες χρηματοδότησης για να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις και να διασφαλίσουν ότι η αργή ανάκαμψη της περιοχής θα γίνει πιο βιώσιμη. Αλλά, «τη στιγμή που η πίεση φεύγει, φεύγει και η δράση» είπε ο αναλυτής. Σε ένα περιβάλλον φυσιολογικών επιτοκίων, πρόσθεσε o Κρέμερ, τα δημοσιονομικά ελλείμματα στην ευρωζώνη θα ήταν 1,5 έως 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ υψηλότερα, κάτι που θα οδηγούσε το θέμα των μεταρρυθμίσεων υψηλά στην ατζέντα πολλών χωρών.

Η S&P ανακοίνωσε αυτό τον μήνα ότι τα αξιόχρεα μίας σειράς μεγάλων οικονομιών μπορεί να υποβαθμισθούν ή οι προοπτικές τους να μειωθούν, εάν τα πρωτοφανή χαμηλά επιτόκια αυξηθούν σε πιο φυσιολογικά επίπεδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης