Στενάζουν οι επιχειρήσεις στη Β. Ελλάδα

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011, 12:16
Στενάζουν οι επιχειρήσεις στη Β. Ελλάδα
Μειωμένος καταγράφεται ο τζίρος των επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα, όπως προκύπτει από τις μηνιαίες στατιστικές μετρήσεις του δείκτη Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500) για τον Δεκέμβριο του 2010.

Οι μετρήσεις διεξάγονται από την εταιρεία δημοσκοπήσεων - ερευνών «Interview», σε δείγμα 500 επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας και έδειξαν πως, τον περασμένο μήνα, η κατάσταση παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2010. Ταυτόχρονα, όμως, η πρόθεση των επιχειρήσεων να προχωρήσουν σε απολύσεις παρέμεινε υψηλή.

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων επεσήμαναν τον Δεκέμβριο πως η κατάστασή τους είναι κακή σε ποσοστό 50% (53%) - στην παρένθεση το ποσοστό του προηγούμενου μήνα - καλή το 10% (14%) και ικανοποιητική το 40% (33%). Για τους επόμενους έξι μήνες οι επιχειρήσεις εκτιμούν πως η κατάστασή τους θα είναι καλύτερη σε ποσοστό μόλις 9% (14%).

Χειρότερη εικόνα για το προσεχές εξάμηνο «βλέπει» το 55% (42%) των ερωτωμένων, που είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό από τον Οκτώβριο του 2009. Σε ό,τι αφορά στον τομέα απασχόλησης, μόλις το 5% (7%) δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει προσλήψεις τον μήνα που ακολουθεί. Όσον αφορά στον τζίρο, το 14% (19%) απάντησε ότι αυξήθηκε, το 61% (54%) πως μειώθηκε και το 25% (27%) ότι παρέμεινε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του Δεκεμβρίου, ο δείκτης NGBI 500 κατέγραψε τη δεύτερη χαμηλότερη επίδοση του από τον Οκτώβριο του 2009 και μετά και διαμορφώθηκε στο -34. Ίδια ακριβώς ήταν και η επίδοση του Ιουλίου και Νοεμβρίου 2010 (χειρότερα ήταν μόνο τον περσινό Ιούνιο).

Κατά κλάδο, οι εμπορικές επιχειρήσεις και οι μεταποιητικές-βιομηχανικές έδωσαν τις πλέον αρνητικές απαντήσεις, όσον αφορά στην υφιστάμενη κατάστασή τους και την προοπτική τους για το επόμενο εξάμηνο.

Στο ζήτημα της απασχόλησης, οι εμπορικές έχουν την τάση, μέσα στον επόμενο μήνα να κάνουν τις λιγότερες προσλήψεις, σε σχέση με όλους τους άλλους κλάδους, ενώ οι μικτές κρατούν τα «πρωτεία» στην πρόθεση πραγματοποίησης απολύσεων και έπονται οι εμπορικές και οι μεταποιητικές-βιομηχανικές.

Την καλύτερη υφιστάμενη εικόνα αναδεικνύουν με τις απαντήσεις τους οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, που ανθίστανται καλύτερα στην κρίση, σε σχέση με όλους τους άλλους κλάδους.

Στον αντίποδα, οι εταιρείες του χώρου βιομηχανία-μεταποίηση ανέφεραν μείωση τζίρου σε ποσοστό 69%, ενώ μόλις το 3% προτίθεται να προσλάβει προσωπικό, με το 54% να χαρακτηρίζει ως κακή την κατάστασή του.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011, 12:16