Στην κατά γράμμα εκπλήρωση των κριτηρίων του Μάαστριχτ, επέμεινε ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι, σχολιάζοντας σήμερα στη Βιέννη τις θέσεις που διατύπωσε κατά τη χθεσινή παραδοσιακή ετήσια ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπέρ μίας επέκτασης της Ευρωζώνης σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η ποιότητα προηγείται της ταχύτητας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Νοβότνι, επισημαίνοντας πως μία χαλάρωση των κριτηρίων ένταξης στην Ευρωζώνη πρέπει να απορριφθεί κατηγορηματικά για το συμφέρον της μακροπρόθεσμης σταθερότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπογράμμισε επίσης πως, πέραν από τα καθ΄αυτό κριτήρια της ένταξης στο ευρώ θα πρέπει να λαμβάνονται οπωσδήποτε υπόψη και «κριτήρια πραγματικής οικονομίας» και πως για μία βιώσιμη εκπλήρωση αυτών των κριτηρίων σύγκλισης είναι αναγκαία μία συνεχιζόμενη διαδικασία κάλυψης των κενών, η οποία αντικατοπτρίζεται στην δυναμική της οικονομίας, την απασχόληση και στο κατά κεφαλή εισόδημα.

Την υποστήριξη του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε μία επέκταση της Ευρωζώνης είχαν απορρίψει νωρίτερα σήμερα με δηλώσεις τους στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, τόσο ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν όσο και ο υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του συγκυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, χρειάζεται να γίνουν περισσότερα στην Ευρώπη σε οικονομικά ζητήματα, στην καταπολέμηση της φορολογικής απάτης, στο μισθολογικό και κοινωνικό “dumping”, και πριν γίνουν όλα αυτά δεν έχει κανένα νόημα μία επέκταση της Ευρωζώνης γιατί απλά θα χειροτέρευε τις προβληματικές καταστάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την άποψη του υπουργού Εξωτερικών, «το ευρώ και η Ζώνη του Σένγκεν ήταν και είναι είναι ανοικτά για τον καθένα, αλλά για τον καθένα ο οποίος όμως πληροί τα κριτήρια, και ενόσω δεν πληρούνται τα κριτήρια δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο».

Πηγή: ΑΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης