«Το ενδεχόμενο δράσης καρτέλ στα σούπερ μάρκετ αποτελεί ζήτημα που θα πρέπει να επιλύσει η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού». Με αυτή τη δήλωση ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ανταγωνισμού, Joaquin Almunia, απάντησε σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή.

Ο ευρωβουλευτής, ζητούσε πληροφορίες σχετικά με τα πρόστιμα της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού στα σούπερ μάρκετ και το ύψος αυτών των προστίμων και καλούσε την Κομισιόν να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να εισπραχθούν τουλάχιστον τα επιβληθέντα πρόστιμα, αφού είναι γνωστό ότι αυτά, με διάφορους τρόπους, είτε μηδενίζονται είτε μειώνονται δραστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην απάντησή του, ο Επίτροπος Almunia, αφού αναφέρθηκε γενικά στην κοινοτική νομοθεσία περί ανταγωνισμού σημείωσε ότι «η Επιτροπή και οι εθνικές αρχές ανταγωνισμού (ΕΑΑ) έχουν παράλληλες αρμοδιότητες» και ότι «οι αγορές τροφίμων και λιανικού εμπορίου έχουν ως επί το πλείστον εθνική διάσταση με διαφορετικά νομικά, οικονομικά, πολιτικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά. Συνεπώς, καταλληλότερες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ανταγωνισμού που προκύπτουν στις αγορές αυτές είναι συχνά οι ΕΑΑ (Εθνικές Αρχές Ανταγωνισμού)».

Τέλος ο κ. Almunia αναφερόμενος στο θέμα των προστίμων είπε: «Κατά την άποψη της Επιτροπής, οι χρηματικές ποινές που επιβάλλονται σε εταιρείες, εφόσον οριστούν σε ύψος επαρκώς αποτρεπτικό, ενεργούν ως ισχυρός παράγοντας που αποθαρρύνει τις επιχειρήσεις να συνάψουν αντιανταγωνιστικές συμφωνίες. Αυτές οι οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλονται σε μια επιχείρηση στο σύνολό της ως οντότητα που παραβιάζει τη νομοθεσία, δημιουργούν ισχυρότατα κίνητρα για το σύνολο της επιχείρησης να εξασφαλίσει την τήρηση του νόμου από τους υπαλλήλους της και, συνεπώς, να εμποδίσει την επανεμφάνιση αντιανταγωνιστικών συμπεριφορών».

Κατέληξε δε: «Το σύστημα προστίμων μπορεί να προβλέπει ειδικά μέτρα αποτρεπτικού χαρακτήρα για επαναλαμβανόμενες παραβάσεις. Ωστόσο, το ύψος των προστίμων και οι μέθοδοι καθορισμού τους δεν έχουν εναρμονιστεί σε συνολικό επίπεδο για την ΕΕ. Εναπόκειται στα κράτη μέλη να σχεδιάσουν με τον αποτελεσματικότερο τρόπο τα συστήματα που εφαρμόζουν εντός της επικράτειάς τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης