Η Ελβετία και η Γερμανία κατέληξαν σε συμφωνία, προκειμένου να ρυθμίσουν το θέμα των Γερμανών που διατηρούν μυστικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, από τους οποίους η γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να πάρει έως και 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους, αναφέρει σε άρθρο του το περιοδικό «Focus», πληροφορία όμως, που διαψεύδει το Βερολίνο.

Σύμφωνα με το περιοδικό, η συμφωνία προβλέπει ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πάρει δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς οι Ελβετοί να άρουν το τραπεζικό απόρρητο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Γερμανοί που έκρυψαν χρήματα στην Ελβετία θα αναγκαστούν να πληρώσουν «σημαντικούς» φόρους αναδρομικά στη Γερμανία, έως και για 10 χρόνια πριν, ωστόσο δεν θα διωχθούν δικαστικά και θα διατηρήσουν την ανωνυμία τους, σύμφωνα πάντα με το «Focus», το οποίο επικαλείται «ένα απόρρητο έγγραφο».

Στο μέλλον, η Ελβετία θα επιβάλει έναν φόρο στους λογαριασμούς που διατηρούν Γερμανοί σε ελβετικές τράπεζες, τον οποίο θα αποδίδουν εν συνεχεία στη Γερμανία, πάντα χωρίς να αποκαλύπτουν την ταυτότητα των πελατών των τραπεζών. Το ποσοστό του φόρου δεν έχει ακόμα οριστεί, όμως λέγεται ότι μπορεί να ανέρχεται στο 35%, δηλαδή 10% μεγαλύτερος από τον φόρο που ισχύει στη Γερμανία.

Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Μίχαελ Όφερ, διέψευσε αυτές τις πληροφορίες. «Δεν υπάρχει μυστικό έγγραφο» και «οι εικασίες για την επιστροφή δισεκατομμυρίων ευρώ στερούνται βάσης» αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία συμφωνία διπλής φορολόγησης μεταξύ Βερολίνου και Βέρνης αναμένεται να υπάρξει σύντομα, «αν είναι δυνατό τον Οκτώβριο» πρόσθεσε.

Αυτές οι συνομιλίες αποτελούν συνέχεια της αμφιλεγόμενης αγοράς προς 2,5 εκατομμύρια ευρώ από τη Γερμανία ενός CD που περιείχε περισσότερα από 1.500 ονόματα Γερμανών φοροφυγάδων που έχουν λογαριασμούς στην Ελβετία. Πολλές έρευνες έχουν γίνει στη Γερμανία για αυτό το θέμα, αλλά πολλοί Γερμανοί προτίμησαν να παραδοθούν και να πληρώσουν τους φόρους που όφειλαν, παρά να διωχθούν δικαστικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης