Στις 15 Νοεμβρίου στην Αθήνα οι επικεφαλείς της τρόικας

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 9 Νοεμβρίου 2010, 13:00
Στις 15 Νοεμβρίου στην Αθήνα οι επικεφαλείς της τρόικας

Στο «μικροσκόπιο» της τρόικας και διεθνών οίκων αξιολόγησης θα τεθεί τον επόμενο ενάμιση μήνα η ελληνική οικονομία, προκειμένου αφενός να εγκριθεί η εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου στο τέλος Δεκεμβρίου, και αφετέρου να συνταχθούν οι εκθέσεις σχετικά με τις μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας.

Την ερχόμενη Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου, και τρεις ημέρες πριν από την κατάθεση του τελικού κειμένου του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή, θα έλθει στην Αθήνα το κλιμάκιο των επικεφαλής της τρόικας.

Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ θα εξετάσουν τόσο την πορεία υλοποίησης του τρέχοντος προϋπολογισμού - εστιάζοντας στην υστέρηση που παρατηρείται στα έσοδα και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις- όσο και τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού, ο οποίος πρέπει, συν τοις άλλοις, να έχει ενσωματώσει τα αναθεωρημένα στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.

Τα στοιχεία για το έλλειμμα της περιόδου 2006- 2009 θα ανακοινώσει η Eurostat στις 15 Νοεμβρίου, κλιμάκιο της οποίας πραγματοποίησε ήδη ελέγχους στην Ελλάδα. Ειδικά για το 2009, το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να υπερβεί το 15% του ΑΕΠ -έναντι 13,8% της πρόβλεψης του προσχεδίου-, καθώς θα έχουν προστεθεί σε αυτό τα ελλείμματα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης (ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, νοσοκομεία).

Η συγκεκριμένη εξέλιξη δυσχεραίνει την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής και για τα έτη 2010- 2011, με ενδεχόμενο, σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους, να απαιτηθεί η δέσμη πρόσθετων μέτρων για τον νέο προϋπολογισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Ευρωβουλής, ανέφερε ότι το πρόγραμμα σταθερότητας στην Ελλάδα είναι «αξιόπιστο» και εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι η Αθήνα θα καταφέρει να διορθώσει το έλλειμμά της και να σεβαστεί τους στόχους 2011. Δεδομένης, όμως, της μεγαλύτερης ύφεσης της οικονομίας το επόμενο έτος, ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε και την ανάγκη λήψης νέων πρόσθετων μέτρων, για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί.

 Όσον αφορά στους οίκους αξιολόγησης, στελέχη των οίκων Fitch και Moody's θα βρεθούν έως το τέλος του έτους στην Αθήνα, με στόχο την επαναξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, με βάση και τις έως σήμερα μεταρρυθμίσεις και την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής. Παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι υπάρχει αλλαγή στάσης στο εξωτερικό, με το κλίμα για την ελληνική οικονομία να είναι καλύτερο στο τελευταίο διάστημα. Πάντως, οι τελικές αποφάσεις, με πιθανή αναβάθμιση των μακροοικονομικών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, δεν αναμένονται πριν από τα μέσα του επόμενου έτους.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 9 Νοεμβρίου 2010, 14:04