«Χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα» στις “Καλλικρατικές” πολεοδομίες, καθώς εκτός από διοικητική αλλαγή επιβαρύνονται από εκατοντάδες χιλιάδες νέες υποθέσεις, που πρέπει να διεκπεραιώσουν.
Το βασικότερα πρόβλημα είναι οι αιτήσεις των ημιυπαίθριων, όπου το κράτος προσδοκά έσοδα της τάξης των 800 εκατ. ευρώ από την τακτοποίησή τους. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου οι αιτήσεις στις 26 Νοεμβρίου 2010 ήταν 237.835, στις 6 Δεκεμβρίου έφθασαν τις 283.567 και στις 28 Δεκεμβρίου τις 362.867.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν αύξηση κατά 75% το τελευταίο 20ημερο του Δεκεμβρίου, ενώ σ’ αυτά περιλαμβάνονται και αιτήσεις που εστάλησαν ταχυδρομικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παράταση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, σημαίνει ότι ο στόχος του ΥΠΕΚΑ μπορεί να καλυφθεί, αν και όπως σχολιάζουν εκπρόσωποι της αγοράς ακινήτων η προσέλευση στη φάση αυτή αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες, που εντοπίζονται σε κατασκευαστές, οι οποίοι επωφελούνται από το μέτρο για να πουλήσουν και “οικογενειάρχες” που θέλουν να… ξεμπερδέψουν με το κλειστό δωμάτιο.

Σε καμιά περίπτωση αυτός ο γύρος δεν αφορά τους ιδιοκτήτες των βορείων προαστίων, τις μεζονέτες και τα υπόγεια που έχουν μετατραπεί σε play rooms.

“Αν η Πολιτεία ήθελε να μην υπάρχουν αυθαίρετα, θα μπορούσε να επιβάλλει οι μεταβιβάσεις που κάνουν οι δικηγόροι και τα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες να δίδονται με βάση τα εγκεκριμένα σχέδια της Πολεοδομίας και όχι εκείνα που συνοδεύουν τα συμβόλαια”, τονίζει χαρακτηριστικά πολιτικός μηχανικός, που δραστηριοποιείται στα Βόρεια Προάστια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος προσθέτει ότι “οι πελάτες του κρατούν στάση αναμονής ενόψει μιας πιο ευνοϊκής ρύθμισης στο πλαίσιο του υφιστάμενου νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης