Στις 5 Ιουνίου η συζήτηση της αίτησης κατά της έκτακτης εισφοράς στα φωτοβολταϊκά

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013, 11:29
Στις 5 Ιουνίου η συζήτηση της αίτησης κατά της έκτακτης εισφοράς στα φωτοβολταϊκά
Στις 5 Ιουνίου του 2013 προσδιορίστηκε να εκδικαστεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας η προσφυγή που κατέθεσε ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά κατά της έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου που επιβλήθηκε στις επιχειρήσεις.

Ο ΣΠΕΦ αμφισβητεί τη συνταγματικότητα της ρύθμισης λόγω της αναδρομικότητάς της, καθώς εφαρμόστηκε και στα εν λειτουργία έργα, καταστρατηγώντας εκ των υστέρων το πλαίσιο λειτουργίας τους, αλλά και εξαιτίας του οριζόντιου - μη αναλογικού χαρακτήρα του μέτρου, που δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τη φοροδοτική ικανότητα της κάθε μονάδας.

Ο ΣΠΕΦ έχει προσφύγει, επίσης, στις Γενικές Διευθύνσεις Ενέργειας και Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αντίστοιχες καταγγελίες.

Η έκτακτη εισφορά είναι ένα από τα μέτρα που ελήφθησαν για τη συγκράτηση του ελλείμματος του λογαριασμού από τον οποίο χρηματοδοτείται η αγορά ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Παρ’ όλα αυτά, το έλλειμμα βαίνει αυξανόμενο και αναμένεται να ανέλθει εφέτος σε 670 εκατ. ευρώ και στο τέλος του 2014 σε 1,32 δισ. ευρώ.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013, 13:49